Dan mira Dan mira Foto arhiv Protecta

„Protecta“: Imamo ekspanziju NVO ali to daje kvantitet, a ne kvalitet

avgust 03 2018

U poslednjem periodu u našoj zemlji imamo ekspanziju nevladinih organizacija, ali to daje  kvantitet, ne kvalitet, izjavio je za Otvorenu televiziju Dejan Milošević iz Centra za razvoj gradjanskog društva „Protecta“.

Dejan Milošević 01

Dejan Milošević

Prema njegovim rečima, novoformirane nevladine organizacije, barem po dosadašnjem iskustvu,  osnivaju se zarad realizacije nekog programa, nemaju puno iskustva i otprilike postoje i funkcionišu dok imaju novca, a posle se zatvaraju.

„Nevladine organizacije koje postoje duži niz godina na rubu su egzistencije, a mnoge NVO koje su postojale duži niz godina su ugašene. Mi u „Protecti“  sada smo u jako nezahvalnom položaju  jer smo razvili kapacitete i odredjene aktivnosti, a manje je para i teško izlazimo na kraj sa finansiranjem svih aktivnosti koje radimo“, izjavio je Milošević.

dan mira 2

On je podsetio da „Protecta“ postoji već dvadesetak godina i do sada je uradila mnogo velikih i malih projekata od interesa za društvenu zajednicu.

„Osnovani smo smo kao odgovor na izbegličku krizu 1998. i 1999. godine. Pokrenuli smo programe pomoći za prihvatanje izbeglih i raseljenih ljudi, kao i programe za njihovo osnaživanje i dalji život.

Predstava 5 jun 1

Nakon toga smo pokrenuli programe za mlade, za demokratizaciju društva i programe iz oblasti kulture. Ono što je najznačajnije iz celog tog perioda, radili smo programe prekogranične saradnje koji se tiču osnaživanja ovog regiona u oblasti turizma i ekologije“, rekao je Milošević.

Prema njegovim rečima, zadnjih par godina „Protecta“ je fokus usmerila na ekologiju i programe koji se tiču mladih, pretežno na njihovo zapošljavanje.

vv1

„To su programi koji, ljudima koji nemaju profesionalnu praksu i nemaju mogućnosti da se zaposle, daju neke mogućnosti da rade. Najznačajniji projekti i programi koje smo u prethodnom periodu radili jesu programi pomoći lokalnom stanovništvu za pokretanje sopstvenog biznisa. Jedna od najdražih stvari nam je to što smo u prethodnih par godina pomogli preko 200 porodica u niškom regionu za pokretanje start-apova. Pretežno su to programi za pokretanje poljoprivrednih gazdinstava, ali tridesetak procenata je za pokretanje biznisa u gradu. Imponuje nam da je 90 odsto tih start-ap i dalje aktivno“, naglasio je Milošević.

mw1

On je rekao da „Protecta“ trentno radi programe koji se odnose na mlade i istakao da je ta NVO poslednjih par godina „resurs centar“ za omladinske organizacije na području Nišavskog upravnog okruga.

„Pomažemo u kreiranju nekih njihovih politika, u sufinansiranju nekih njihovih ideja, i to je nešto što nam je prioritet u ovom periodu. Takodje smo puno vezani za programe socijale i pre par godina uradili smo Strategiju socijalne zaštite. „Protecta“ je jedan od kreatora mnogih akcionih i strateških dokumenata koji se tiču gradskih opština i grada Niša, i to je nešto što je veoma bitno u pogledu otvaranja mogućnosti da grad, opštine i lokalne institucije mogu da povlače sredstva iz Evropske unije. Donatori iz Evropske unije žele da svi imamo strateško opredljenje i da imamo definisan sistem aktivnosti koje ćemo da radimo u narednom periodu“, izjavio je Milošević.

nemoguce1

Kako je kazao Milošević, cilj „Protecte“ za ovu godinu je IPA prekogranična saradnja i to u oblasti razvoja turizma i zapošljavanja mladih.

„Učestvujemo i u nekim velikim programima kao partnerske organizacije velikih organizacija iz Evrope. Tu je i Dunavski program i Erazmus, a to su programi koji su na nekom većem nivou i ne obuhvataju samo prostor Srbije, već balkanskih zemalja. To su programi koji daju odlične rezultate“, izjavio je Milošević.

On je kazao da dosadašnje iskustvo „Protecte“ pokazuje da  programi koji se realizuju u kratkom vremenskom periodu i koji se zasnivaju na „ad hok“ realizaciji nisu dobri.

sem1

„Moramo da radimo sistemske programe gde će svi poslovi koje su u prethodnim godinama obavljale nevladine organizacije dobiti otelotvorenje u sistemskim zakonima i gde ćemo probleme rešavati isključivo sistemski. Očekujemo da će državne organizacije i lokalne organizacije da prepoznaju te zahteve Evrope i da ćemo se narednih godina da se baziramo na tim programima“, rekao je Milošević.

Tekst: Biljana Ljubisavljević

Fotografije iz Arhive NVO Protecta

Više o Protecti možete saznati na: 

https://www.mic.org.rs/otvorena-televizija/otv-nis/item/691-pokreni-drustvo-promeni-svoju-zajednicu

TEMPLEJT na srpskom800

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim