Migrantske porodice posetile Konjički klub „Čegar“ u Niškoj Banji Foto: S. Djordjević

Migrantske porodice posetile Konjički klub „Čegar“ u Niškoj Banji

avgust 15 2018

Deca iz Avganistana i Libije, smeštena u Prihvatnom centru "Divljana" kod Bele Palanke, oprobala su se u jahanju tokom posete konjičkog kluba "Čegar" u Niškoj Banji sa svojim porodicama.

Gostima je prvo predstavljena istorija i tradicija konjičkog sporta u Srbiji, a zatim su najmlađi jahali konje i družili se sa drugim životinjama u klubu i bar jedan dan proveli na drugačiji način od uobičajenog.

konjicki klub migranti 10

"Ovo je super! Naši dani se uglavnom ponavljaju, svi liče jedan na drugi i vrlo je bitno da imamo priliku da ponekad izađemo iz takve sredine. Zato nam je drago što smo došli ovde, da se oslobodimo stresa koji se nakupio", kaže dvadesetdevetogodišnji Ahmed iz Avganistana koji je u Srbiji već 2 godine.

Posetu za tridesetak stanara centra u Divljani organizovala je Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u okviru „Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji“ da bi, kako kažu, migranti upoznali kulturu zemlje u kojoj privremeno borave, ali i da bi dobili podršku i razumevanje za situaciju u kojoj se nalaze.

konjicki klub migranti 03

Na organizaciji ovog događaja zahvalna je i Serifa iz Avganistana, koja sa porodicom u Srbiji boravi već tri godine.   

"Zahvaljujem što su nas doveli ovde da se malo provedemo, a dani su nam prilično monotoni u kampu. Ljudi u Srbiji su fini, gostoljubivi, svako ko nas poseti pita šta nam treba, da li nešto fali da obezbede. Godinu dana moja deca idu u školu. Zadovoljni smo svime što su nam pružili ovde u Srbiji", kaže Serifa. 

konjicki klub migranti 05

Kako ističu u Komesarijatu za izbeglice i migracije, migranti žive u neizvesnosti kada je reč o njihovoj budućnosti, egzistenciji i dostizanju konačnog odredišta.

"U takvim okolnostima veoma je važno da osete razumevanje i podršku koju im pružamo. Zbog toga im jedan ovakav dan van prihvatnog centra znači mnogo, naročito deci”, kaže Ivana Ćurko Anić iz Komesarijata za izbeglice i migracije.

konjicki klub migranti 06

Inače, u Prihvatnom centru „Divljana“, koji radi od 2016. godine, neke od migrantskih porodica borave već više od godinu i po dana, a ima i beba koje su rođene u Srbiji. 

Prema poslednjem izveštaju UNHCR-a od 5. avgusta, u Srbiji se nalazi oko 3,600 izbeglica, tražilaca azila i migranata. Oko 85 odsto njih smešteno je u nekom od 18 centara za smeštaj, dok se preostali nalaze na otvorenom - 250 u Beogradu, oko 240 "kampuje" blizu granica sa Hrvatskom ili Mađarskom, a oko 45 ih je u Loznici, u blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom.  

Tekst: redakcija MICa

Fotografije: Saša Đorđević

TEMPLEJT na srpskom800

 

Povezani članci

  • U Srbiji ništa novo: Nastavlja se neobuzdana vlast SNS

    Srpska napredna stranka ostvarila je bitnu pobedu premda u nefer borbi, ocenjuju sagovornici DW. Ali, mišljenja se razilaze na pitanju da li je opozicija doživela fijasko. Iznenađenje je uspeh Branimira Nestorovića.

  • Oružani sukob na Kosovu

    Prema saznanjima DW, naoružani Srbi koji su ubijeni ili uhapšeni nakon sukoba sa kosovskom policijom – odreda su lokalci. I to izgleda van kontrole Beograda. Srbija sada gubi prednost koju joj je Kurti davao.

  • Migranti zaglavljeni, problemi se množe

    Vesti iz Srbije sve češće govore o sukobima krijumčara ili problemima koje prave migranti. No, podaci kažu da migranti češće sami bivaju žrtve. Naša reporterka obišla je Pirot gde su nedavno migranti optuženi za napad.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim