U "Novom Nišu" počela izgradnja stanova za vojsku Foto: S. Djordjević

U "Novom Nišu" počela izgradnja stanova za vojsku

avgust 24 2018

Na prostoru stambeno-poslovnog kompleksa "Novi Niš", odnosno na zemljištu nekadašnje kasarne "Bubanjski heroji" kompanija "Clean earth capital Serbia" započela je ovog meseca izgradnju prvih 50 stanova koje će ustupiti Ministarstvu odbrane.

Izgradnja 21.000 kvadrata stambenog prostora za pripadnike Vojske Srbije deo je obaveze koju je američka kompanija preuzela kada je krajem 2011. godine kupila kasarnu "Bubanjski heroji".

Direktor kompanije "Clean earth capital Serbia" Filip Bej je rekao da je ta kompanija počela izgradnju stanova i planira da, kao što je to dogovoreno aneksom ugovora iz 2016. godine, prvih 4.000 kvadrata stambenog prostora dostavi gradu 31. decembra, a da kompletnu ugovornu obavezu koja podrazumeva isporuku 21.000 kvadrata bruto stambenog prostora ispuni pre roka.

Novi nis 10

"Očekujemo da ćemo ispuniti naše ugovorne obaveze u potpunosti najkasnije do maja 2020. godine, odnosno 12 meseci pre roka", izjavio je Bej.

On je rekao da će kompanija "Clean earth capital Serbia" sledeće godine početi izgradnju nekih komercijalnih zgrada na prostoru "Novog Niša".

Novi nis 08

Bej je rekao da rok za završetak čitavog stambeno-poslovnog kompleksa zavisi od stanja na tržištu, srpske ekonomije i opštih trendova rasta za Niš.

"Želeli bi da završimo sa svime do 2021. godine, ali taj datum je bio proizvoljniji od bilo čega drugog. Ako se projekat može završiti do 2024. ili 2025. godine, bilo bi veoma zadovoljavajuće", istakao je Bej.

Novi nis 12

On je podsetio da je kompanija "Clean earth capital Serbia", kada je počela sa radom u Nišu 2012. godine, imala mnogo nepredvidjenih faktora koji su usporili i zaustavil razvoj "Novog Niša".

"Rešeno je ili se rešava 90 odsto teškoća. Političke uprave i različita javno komunalna preduzeća i uslužne kompanije generalno su pružile podršku", rekao je Bej.

Kako je podsetio Bej, kompanija "Clean earth capital Serbia" je proteklih godina porušila i kompletno reciklirala 28 bivših vojnih objekata na prostoru "Novog Niša". Pored toga u prethodnim godinama održala je IT takmičenja sa investitorima iz Bugarske, Velike Britanije i UAE u Nišu, kako bi stimulisali male start-up kompanije iz grada.

Novi nis 02

Kompanija "Clean Earth Capital Serbia" je, istakao je Bej, proteklih godina sponzorisala brojne dogadjaje i kulturna dešavanja, a u budućnosti, njen društveno-koristan rad će se fokusirati na mlade ljude u Nišu, na još nekoliko projekata sa Romima i na pomoć osobama sa invaliditetom da nadju zaposlenje.

Novi nis 06

Gradski većnik Mihajlo Zdravković je na nedavno održanoj konferenciji za medije podsetio na obavezu američke kompanije da do kraja godine izgradi 4.000 kvadrata stambenog prostora.

"Ukoliko se stanovi isporuče, mi ćemo biti zadovoljni jer ćemo znati da je investicija krenula. U suprotnom, ukoliko se do kraja godine ne isporuče stanovi moraćemo da raskinemo ugovor", izjavio je Zdravković.

Novi nis 01

Američka kompanija "Clean Earth Capital Serbia" je decembra 2011. godine kupila zemljište nekadašnje kasarne "Bubanjski heroji" za 1,5 miliona evra i tom prilikom su njeni predstavnici najavili da će stambeno-poslovni kompleks "Novi Niš" izgraditi za osam do deset godina.

Pored stanova i kuća, unutar "Novog Niša" najavljena je i izgradnja šoping mola, hotela, univerziteta, bolnice i sportskih terena.

Za sada su na prostoru "Novog Niša" grubi gradjevinski radovi završeni na jednoj stambenoj zgradi sa 76 stambenih jedinica amenjenih prodaji  i započeta izgradnja 50 montažnih stanova za pripadnike Vojske Srbije.

Piše: B.Ljubisavljević

Foto: Saša Đorđević

TEMPLEJT na srpskomRES

 

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim