Škole u Nemačkoj bez telefona, jedinice prava retkost

avgust 26 2018

Učenica drugog razreda niške gimnazije "Svetozar Marković" Lara Novak (16) vratila se nedavno iz  Študgarta pošto je imala priliku da u tom gradu živi mesec dana i pohadja tamošnju školu, a medju najupečatljivijim utiscima koje je donela iz Nemačke su oni koji se odnose na korišćenje mobilnih telefona. 

"Učenici ne smeju ni da pomisle da koriste mobilni telefon za vreme časa ili malog odmora. Makar da učenik samo drži telefon u ruci, profesor je dužan da ga pošalje kod direktora i da mu oduzme telefon. Korišćenje mobilnih telefona, dozvoljeno je samo za vreme pauze za ručak kada se odlazi u menzu", rekla je Novak. 

lara novak 1

Lara Novak je u imala priliku da boravi u Študgartu zahvaljujući stipendiji koju je dobila na konkursu koji je raspisalo Udruženje Nemaca "Gerhard" iz Sombora.  Kao stipendista bila je smeštena u jednoj nemačkoj porodici, a imala je obavezu da redovno pohadja nastavu.  

"Većina predmeta se podudara sa našim, ali je generalno gradivo iz svih predmeta dosta lakše i drugačije organizovano. Učenici se sa gradivom upoznaju kroz nekoliko nivoa koji se nadogradjuju, ne moraju da uče detalje, već samo ono što je najosnovnije iz neke oblasti", kazala je Novak. 

Ona je kazala da svi učenici u školi u kojoj je bila na početku školske godine dobijaju komplete knjiga, koje moraju da čuvaju i vrate školi po završetku razreda. 

lara novak 4

Prema njenim rečima, atmosfera na časovima je opuštena, ali se i pored toga najveći deo školskih obaveza završi na časovima, tako da su učenici posle škole slobodni 

"Najbolja ocena je jedinica, a najgora šestica, s tim što jedinicu retko ko ima. Učenik mora da bude vanserijski talenat za neki predmet da bio dobio jedinicu. Kada su jednom prilikom trebali da ocene svoj rad na času skoro svi učenici su dali sebi trojku ili četvorku. Kada sam ih pitala zašto nisu dali bolju ocenu, rekli su mi da bi tako samo lagali sebe", izjavila je Novak. 

Ona je kazala da je veliko iznenadjenje za nju predstavljalo i to što dečaci i devojčice u školi u Študgartu imaju odvojene časove fizičkog, a osim toga, dečacima mogu da časove drže samo profesori, a devojčicama profesorke fizičkog. 

"Razlika izmedju naše i njihove škole je i tome što oni imaju menzu u kojoj ručaju. Učenici koji žele mogu da se prijave da rade u menzi, a zauzvrat dobijaju besplatan obrok ili malu nadoknadu u novcu", objasnila je Novak. 

Prema njenim rečima, sterotip je da su Nemci hladni i da nisu druželjubivi.

lara novak 2

"Svi u školi su me odlično prihvatili, bili fini prema meni i hteli da se družimo. Iznenadilo ih je to što dobro govorim nemački, jer su prethodnih godina imali na razmeni decu iz drugih evropskih zemalja, ali su slabo govorila nemački pa su se teško sporazumevali", rekla je Novak. 

Kako je kazala Novak, zahvaljujući druženju sa vršnjacima iz Študgarda bila je prilici da obidje grad i tamošnje muzeje i znamenitosti. 

"Srednjoškolci u Nemačkoj izlaze u kafiće kao i mi u Srbiji, ali mnogo više vole da šetaju parkovima ili gradom. Razlikuju se i po tome što u kafiću niko ne drži telefon u rukama, svi pričaju sa društvom", istakla je Novak. 

Ona je kazala da velike kulturološke razlike postoje i izmedju naših i nemačkih porodica. 

Svi su, dodala je, uključeni u poslove po kući  i svi se trude da učine sve što je u njihovoj moći da bi olakšali zajednički život.

Piše: B.Ljubisavljević

Foto: Saša Đorđević

TEMPLEJT na srpskomRES

Povezani članci

  • „Sve više mladih u Sribiji kreira svoje poslovne ideje“

    Inovativni uređaj za reciklažu čijim korišćenjem građani ostvaruju mogućnost popusta u lancima trgovine, ideja je učenika Ekonomske škole u Nišu. Svojom biznis idejom spojajaju brigu prema čistoj okolini sa odgovornim poslovanjem i većim brojem zadovljnih kupaca.

  • "Obrazovanje dece je timski rad"

    Samim tim što je nastavnica engleskog jezika, to joj pruža mogućnost da svoje časove oplemeni drugim sadržajima, pa ipak, znatno važnim angažovanjem vidi vannastavne aktivnosti. Ove jeseni njena učenica se plasirala direktno u svetsko finale HIPPO Olimpijade i osvojila visoko 17. mesto od ukupno 223 plasiranih đaka iz celog sveta. 

  • "Mladi ljudi oplemenjuju i treba im dati input da bi vratili duplo"

    Godinama unazad se o uspesima njenih đaka govori i van granica Srbije. Njen nastavni predmet je geografija, pa ipak, ova profesorka mlade uči životu, i da su znanje i predan rad najvažniji. U svojoj školi vodi preduzetničku sekciju, pa u mladim gimnazijalcima budi i preduzetnički duh. 

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim