Todorovići iz Niša zbog isključene struje stigli do Strazbura

oktobar 03 2018

Pre tačno tri godine Radulu Todorovića iz Niša  isključena je struja zbog navodne neovlašćene potrošnje, a još nije uspeo ponovo da dobije priključak na elektro mrežu iako je njegov spor sa EPS distribucijom stigao i do suda u Strazburu.

Todorovići su  jedna je od najmanje 4.500 porodica u Nišu koje su od 2013. godine do sada ostale bez struje zbog navodne neovlašćene potrošnje ili starih dugova, ali su jedini ne samo u Nišu, već u čitavoj Srbiji koji su "presavili tabak" i  EPS Distribuciju tužili Medjunarodnom sudu u Strazburu.

Evropski sud za ljudska prava 88

Tužbu sudu u Strazburu  Radule Todorović podneo je ovog proleća pošto je prethodno  okončao postupke protiv EPS Distribucije zbog "nezakonitog isključenja struje po osnovu neovlašćene potrošnje" pred svim sudskim instancama u Srbiji- od Osnovnog do Ustavnog suda.

Todorović je kazao da odgovor suda u Strazburu očekuje za otprilike godinu i po dana, ali će se i do tada, kako je kazao, voditi pravnu borbu pred domaćim sudovima jer je njegova prava EPS Distribucija prekršila po više osnova.

 

Evropski sud za ljudska prava 93 800

On je istakao da su njegovi problem sa strujom i EPS distribucijom počeli nakon što je avgusta 2015. godine uložio prigovor na račun iz jula koji je iznosio 3.800 dinara.

"Smatrao sam da je to previše, jer preko leta struju zaista malo trošimo. Iz Distribucije niko nije reagovao na moj prigovor da nam neko krade struju ili da je strujomer neispravan, ali su zato došli 5. oktobra i isključili nam struju, bez da se ikome u stanu jave ili ostave neki dokument. Mi smo u prvi mah mislili da je neka smetnja, čak i u Distribuciji nisu odmah znali da mi kažu zbog čega nemamo struju jer smo bili u pretplati", kazao je Todorović. 

Prema njegovim rečima, tek nakon odlaska od "vrata do vrata" u Distribuciji, saznao je da je isključen sa mreže zbog navodne kradje struje.

"Podneli su protiv mene krivičnu prijavu jer sam navodno jedan mesec krao struju, a ja sam na to uložio prigovor i protiv NN lica u Distribuciji podneo krivičnu prijavu kada su mi skinuli strujomer. Oni su doneli rešenje  i fakturisali mi za navodnu kradju struje nešto više od 11.000 dinara.  Taj iznos nisam platio i neću nikada zato što nisam oštetio plombu i nisam krao struju", rekao je Todorović.

Kako je kazao Todorović,  tako je krenula njegova borba za pravdu kojoj za sad ne vidi kraj.

02

"Juna ove godine dobio sam rešenje u upravnom postupku kojim je dozvoljeno da mi se struja priključi. Sklopio sam 18. juna ugovor sa EPS Distribucijom i platio skoro 50.000 dinara za novo priključenje struje, ali do današnjeg dana struju nisam dobio, iako je trebalo da je dobijem u roku od 20 dana", izjavio je Todorović.

On je rekao da se za neizvršenje rešenja već žalio Elektroenergetskoj inspekciji, a protiv Distribucije će podneti krivičnu prijavu.

"Osnovni problem je u tome što su u EPS-u svesni svog monopola i to koriste za ucenjivanje gradjana, a pravosudje je nedvosmisleno naklonjeno tom javnom preduzeću. Kako drugačije protumačiti to što javni tužilac za tri godine ni na jedno od sedam ročišta nije mogao da dovede  onoga ko je meni isključio struju i nije ispitao sve okolnosti", naglasio je Todorović.

Po medjunarodnim konvencijama, dodao je Todorović, struja je osnovni uslov za normalan život, ali kako je kazao, u EPS-u tvrde da gradjani mogu da ostanu bez struje večno.

Todorović je rekao da je njegova četvoročlana porodica  zbog isključenja struje morala da iznajmi garsonjeru i napusti svoj trosobni stan.

"Supruga i ja smo kao hronični bolesnici zbog svega ovoga dodatno pogoršali svoje zdravlje. Ipak, od svega što nam je učinilo ovo bezumlje državnih institucija, najviše boli ugroženo dostojanstvo i osećaj nepravde… Ali, nećemo odustati", rekao je Todorović .

03

U EPS Distribuciji nisu odgovorili na pitanje  kada će porodica Todorović ponovo dobiti struju i zbog čega nisu priključeni na elektro mrežu iako su za to dobili rešenje u upravnom postupku.

Centru za zaštitu potrošača FORUM kazali su da slučaj Radula Todorovića nije usamljen i da im se zbog  istih ili sličnih problema  sa EPS Distribucijom gradjani svakodnevno obraćaju za pomoć. 

Pravni savetnik Centra za zaštitu potrošača "Forum" u Nišu Profir Živković rekao je da se "Forumu" od 2013. godine do sada javilo više od 4.500 potrošača koji su ostali bez struje zbog starih dugova za struju ili navodne kradje struje.

"Od tog broja možda je desetak posto gradjana uspelo da ponovo dodje do struje na odredjeni način, uz prihvatanje svih uslova, i onih koji treba i onih koji ne treba", istakao je Živković.

On je rekao da je "Forum" evidentirao više od 300 potrošača koji su poput Radula Todorovića u upravnom postupku dobili rešenje o priključenju na elektro mrežu, ali struju ipak nisu dobili.

"Problem je što EPS Distribucija izdaje rešenje o priključenju ne sa namerom da priključi potrošače na mrežu već sa namerom da namiri sve druge troškove medju kojima su i troškovi izmeštanja strujomera, što je njihova službena obaveza. To po Zakonu o zaštiti potrošača predstavlja obmanjujući i nepoštenu poslovnu praksu", istakao je Živković.

Tekst i fotografije:   B.Ljubisavljević 

TEMPLEJT na srpskom800

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim