’’Građani Niša, počelo je’’ Foto: S. Djordjević

’’Građani Niša, počelo je’’

januar 20 2019

’’Dobro veče probuđeni narode. Dobro veče hrabre i čestite Nišlije.’’ Ovim rečima počeo je drugi protest u Nišu ’’1 od 5 miliona’’, koji je okupio oko 2.000 građana.

Razlike u odnosu na prvi protest gotovo da nije bilo kada je reč o zahtevima građana. Još jednom se govorilo o problemima.

Nedelju dana nakon prvog protesta u Nišu, na Trg su ponovo došli brojni građani nezadovoljni aktuelnim režimom. ’’Ovo je bre naš grad’’, ’’Nas je ipak više’’, ’’Isključi TV uključi mozak’’ i ’’Volimo ovu zemlju ali vlast ne voli nas’’ bili su neki od transparenata koji su viđeni. I govornici na protestu imali su svoje poruke.

1od5miliona 2 3

’’Pametan svet kaže: ’’Govori da bi te videli’’. A šta mi vidimo kada progovori naši politički predstavnici – zlobu i primitivne psihologije. Vidimo one koji nas uporno ubeđuju kako građani postoje zbog države, a ne odbrnuto. Vidimo one koji veruju da država postoji kako bi se oni bogatili, a ne zbog toga da štiti građenje njihove slobode. Vidimo one koji žele da se narod boji svoje policije, a ne da se oseća sigurnom pored nje. Vidimo one koje medije pretvaraju u kuće razvrata i laži, a ne mesta zajedničkog dijaloga i kreativnosti’’, rekao je dr Zoran Jovanović, profesor na Filozofskom fakultetu u Nišu.

1od5miliona 2 4

Okupljenim građanima obratio se i Rade Rašović, otpušteni radnik Javno-komunalnog preduzeća Gorica. On je istakao da je kao član radne grupe koja je vršila kontrolu u tom preduzeću zajedno sa pojedinim kolegama, ukazivao na krađe u Gorici.

’’ Otkrili smo takav organizovani kriminal u tom preduzeću što se može videti iz toga da su potrošili preko pola milijarde dinara naših para. Nisu tu bitni radnici, tu je bitno da je utrošen novac od naših građana na pojedine direktore. Ja vas evo molim kao građanin kao vaš sugrađanin da jedan od zahteva bude da se sazna gde je novac Gorica utrošila. Kao član radne grupe sa mojim kolegom Zoranom Jovanovićem koji je ovde i koleginicom Tatjanom došli smo do takvih saznanja da razmere organizovanog kriminala idu toliko daleko da su oni čak to činili i na socijalnim slučajevima. Imali ste prilike da čujete kako su sahranjivani i na koji način su izvlačene pare, ali to je sam jedan problem u nizu. Dokaze smo sve na 270 strana, neoborive dokaze, dostavili gradonačelniku Niša Darku Bulatoviću, a jedino što je taj čovek uradio jeste da je podelio otkaze i meni i mojim kolegama zbog toga što smo mu ukazivali na najveći kriminal koji je ovaj grad video’’, kazao je Rašović.

Gost, ali i domaćin protesta, bio je novinar Slobodan Škoro. On je podsetio na zahteve koji su usmereni ka gradu i državi:

Škoro je obavestio Nišlije da je 105 profesora sa Filozofskog fakulteta u Beogradu uputilo peticiju i podržalo proteste u Srbiji. Njih je, prema njegovim rečima, za sada u 14 gradova, a naredne nedelje će ih biti u više od 20.

1od5miliona 2 1

U Nišu će, nedelju dana od drugog protesta, biti novo okupljanje - na istom mestu i u isto vreme.

Inače, za razliku od prvog protesta, građani su u petak išli obrnutom trasom – od Trga Kralja Milana Voždovom ulicom do Narodnog pozorišta, zatim do Gradske uprave, pa pored Komande ponovo do Trga. Nije se išlo do Gradske kuće.

Piše: Miljana Đorđević

Foto: Saša Đorđević

DISCLAMER OTV NOVI 800

 

Povezani članci

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim