„Aktivni građani“ u Unsko-sanskom kantonu

mart 16 2018

  Projekat „Aktivni građani“ nastao je u Velikoj Britaniji 2003. godine. U Bosni i Hercegovini prvi put se pojavio 2010., a 2017. se ponovo aktivirao u BiH, odnosno u zemljama Zapadnog Balkana.

 

Cilj ovog projekta je obuka grupe lidera koji će u svojoj lokalnoj zajednici uraditi radionicu sa drugom grupom ljudi koji žive i djeluju  unutar te zajednice, te planirati provedbu nekog  društveno korisnog projekta u skladu sa potrebama te zajednice. Proces koji polaznici projekta prolaze je prvenstveno rad na sebi, otkrivanje i dublja analiza sebe, zatim komunikacija i dijalog sa drugima s ciljem postizanja najboljih rezultata, te odnos individue i tima, odnosno djelovanje pojedinca kroz timski rad. Projekat se fokusira prvenstveno na mlade ljude, ili na one koji žele raditi na sebi  i smatraju da mogu znatno više doprinjeti društvu.

 

b1

 

Pored  Bosne i Hercegovine, projekat se implementira i u odrugim zemljama Zapadnog Balkana: Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu, Albaniji i Makedoniji. U Bosni i Hercegovini, tačnije Unsko-sanskom kantonu, u Bihaću je  24. i 25. 02. , te 03. i 04. 03. 2018. održana je edukacija osoba koje žive u  gradovima koji pripadaju ovom kantonu, a to su: Bihać, Cazin, Sanski Most, Bosanska Krupa, Velika Kladuša, Bužim i Bosanski Petrovac. Voditelji edukacije bili su dugogodišnji AC treneri Ajla i Amir Mulalić.

  

a1

 

Polaznici su dobili certifikate o aktivnom učešću, a već su održani radni sastanci sa gradonačelnikom grada Bihaća i načelnikom općine Cazin na kojima je, pored trenera Ajle i Amira Mulalića i polaznika seminara iz ovih mjesta, prisustvovala i predstavnica British Councila. Zaključci sastanaka su bili nastavljanje aktivnosti projekta „Aktivni građani“ unutar ovih dviju lokalnih zajednica, odnosno sagledavanje potreba mladih, mladi i digitalizacija, te njihovo povezivanje i saradnja sa drugim Aktivnim građanima u zemljama Zapadnog Balkana, kojih je dosad oko 600, a taj broj raste iz dana u dan, iz edukacije u edukaciju.

 Tekst: Mersiha i Džejlana Čaušević

Fotografije sa dozvolom preuzete sa profila Invisions by Ajla &Amir Mulalić

001 a TEMPLEJT na srpskom

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim