Prijedor dobija novi festival – ŠA Fest posvećen Daliboru Popoviću Mikši

jul 18 2018

Prijedor će 17. i 18. avgusta 2018. godine biti domaćin novog, jedinstvenog festivala posvećenog Daliboru Popoviću Mikši, najavili su danas organizatori u saopštenju za medije.

Zašto ŠA? ŠA je bio potpis Mikšinih radova i ŠA će živjeti kroz festival muzike i umjetnosti koji slavi Mikšin život, i to baš u Prijedoru gdje je Mikša i počeo svoju umjetničku karijeru.

„Festival će se održavati svake godine u gradu na Sani u sjećanje na umjetnika koji je svojim postojanjem i stvaranjem proslavio svoj grad i svoje sugrađane učinio ponosnim“, navodi se u saopštenju.

17.07.2018. Dalibor Popović Mikša

Dalibor Popović Mikša rođen je u Zagrebu 1980. godine. Početkom devedesetih, sa porodicom se preselio u Prijedor. Kao tinejdžer, 1995. godine sa svojim prijateljima iz Prijedora osnovao je rok bend “Tattoo” koji dvije godine kasnije osvaja i glavnu nagradu na zaječarskoj gitarijadi. Njegovo stvaralaštvo i autorski rad, njegov autentičan glas, muzika koju je proizvodio na gitari, a kasnije i na saksofonu, ostaće zauvijek zabilježeni u pjesmama benda „Tattoo“, ali i mnogih drugih bendova sa kojima je Mikša svirao.

Karijeru je nastavio i kao slikar. Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Banjaluci u klasi profesora Radomira Kneževića. Posljednjih nekoliko godina živio je i radio u Beogradu, gdje je i umro od posljedica srčanog udara, 13. oktobra 2017. godine, u svojoj 37. godini.

„Značaj ovog, po mnogo čemu, posebnog festivala prepoznali su i Grad Prijedor, Jelen pivo, Arcelor Mittal, UniCredit banka, Austronet, Prijedorčanka, Fortis grupa i medijski pokrovitelj RTRS, koji su nesebično stali uz ime prvog ŠA Festa“, dodaje se u saopštenju.

Moto festivala je Ša Must Go On! Uvršten je u program Prijedorskog kulturnog ljeta 2018. gdje se navodi da je organizator Društvo urbanih umjetnika „Manifest“ Prijedor, a da je za dva dana trajanja festivala u Ljetnoj bašti Prijedor predviđen muzički program (nastup 14 grupa), dokumentarno-filmski program (projekcija filma “Indeksi” i Dubioza kolektiv „Film za djecu i odrasle”), te kulturno- edukativni i umjetnički program (slikarske radionice i izložba radova mladih slikara iz Prijedora i muzičke radionice i seminar za muzičare iz četiriju bosanskohercegovačkih regija).  

Više informacija dostupno je na www.facebook.com/ShaFestival/ i www.shafest.com.  

Tekst: Katarina Panić

Fotografija: ŠA Fest tim

TEMPLEJT na srpskom800

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim