Gornji Orlovci Gornji Orlovci Fotografija: Kristijan Vujčić

“Pola sata leda i čitava godina uzaludna”

jul 23 2018

Kada je protekle subote oko 17 časova u Prijedoru počela padati kiša, ništa nije ukazivalo da će samo pola sata kasnije ljudi bježati sa ulice, sa bazena, iz bašti kafića, sa njiva, pa čak i iz svojih automobila. Sitna kiša postajala je sve jača, pojačavao se i vjetar, a potom je počeo padati i led. S obzirom na to da su se slične vremenske nepogode dešavale i u protekla dva mjeseca, kada je protivgradna zaštita Republike Srpske dobro gađala i razbijala oblake, pa su štete bile samo na jednom manjem, lokalnom području, očekivao sam da će ovaj put ceh platiti dio prijedorskog naselja Gornji Orlovci, gdje me je ovo posljednje nevrijeme zateklo.

Međutim, kada su u samo nekoliko minuta počele da stižu poruke iz raznih dijelova grada, kilometrima udaljenih jednih od drugih, shvatio sam da je situacija mnogo gora. Kako su rekli stariji Prijedorčani, tih 20-ak minuta bilo je kao strašni sud. Na području grada uglavnom su bili sitni komadi leda, veličine lješnika, u naseljima ispod Kozare kao kokošije jaje, ping-pong loptica ili manji limun, a dalje prema Banjaluci čak i veličine teniske loptice.

Slika 2 KozaracKozarac

Za kratko vrijeme brojni voćari su ostali bez kompletnog uroda, žito je povaljano, na desetinama automobila razbijene su šajbe, polupani prozori i oštećena limarija, voda je napunila podrumske prostorije, drveće je padalo, prokišnjavali su tržni centri.

Slika 3 Poplavljen parking kod gradskog bazenaPoplavljen parking kod gradskog bazena

Zbog velike količine padavina koju šahtovi nisu mogli da prime, sat vremena je bio poplavljen i prijedorski podvožnjak, glavni ulaz u grad, pa su vozila preusmjeravana na novi nadvožnjak.

Slika 4 Prijedorski podvožnjakPrijedorski podvožnjak

 Kako nam je potvrđeno iz Policijske uprave Prijedor, njihovi službenici su u protekla dva dana imali veći broj veći broj evidentiranih prijava oštećenja putničkih automobila usljed nevremena.

Slika 5 Štete na automobilima

 

Slika 6 Staklo na vozilu

 Mještanin Kamičana Nijaz Huremović u vrijeme nevremena zadesio se u obližnjem Kozarcu, gdje je za potrebe lokalnog portala pratio tradicionalnu smotru folklora. “Djeca su se pripremala za defile kada je krenula da pada kiša a potom i led. Svi smo pobjegli u prostorije škole odakle smo gledali kako veliki komadi leda tuku po dvorištu i autima. Glavna ulica postala je kao rijeka, a voda je nosila čak i betonske graničnike. Stigavši kući, vidio sam da je led uništio i moj voćnjak. Nisam uzgajivač voća na veliko, ali dosta truda sam uložio u održavanje i zaštitu kako bi moja porodica i prijatelji imali šta da uberu i pojedu. Međutim, sada od toga nema ništa. Šljiva je izuzetno rodila, a sada leži na zemlji i ne može se koristiti čak ni za rakiju. I bašte su uništene na području Kozarca, Kamičana i okolnih naselja”, kaže Huremović.

Slika 7 Uništen rod šljive

“Generalno, većini voćara je kap odavno prelila čašu. U posljednjih pet godina smo imali situaciju da nam je 2013. rodilo voće, 2014. su bile poplave i ogromne kiše koje su uništile kvalitet voća i smanjile očekivani prinos, 2015-2017 mraz. Ove godine ga nije bilo, ali je zato svakodnevna kiša napravila ogromne štete kako u kvalitetu tako i u količini”, kaže Dalibor Jović, član Udruženja voćara Prijedor. On dodaje da led pogađa zasade na području Prijedora već drugi put u većem obimu, a da su pojedini voćari sada imali i štete od 90 do 100 odsto. “Iako smo željeli da osiguramo naše zasade, pristali smo na ponudu osiguravajućih društava, ali su nas odbili pred samo potpisivanje ugovora. Voćari su postali bezvoljni i, ako se ovako nastavi, ovo će biti grana poljoprivrede koja neće imati nikakav ekonomski rezultat. Ulaganja su nam velika, a povrat skoro nikakav”, dodaje Jović. On je uz fotografije voćnjka, koje je postavio na društvene mreže, sažeo situaciju koju dijele mnogi poljoprivrednici: “Pola sata leda i čitava godina uzaludna.”

Slika 8 Poljoprivrednici očajni

 Povodom nevremena koje je pogodilo područje Prijedora, danas je zasjedao i gradski Štab za vanredne situacije i donio niz mjera s ciljem sagledavanja stvarne štete od olujnog nevremena protekle subote. “Javna preduzeća i ustanove, prije svega komunalna preduzeća i Teritorijalna vatrogasna jedinica, će biti angažovani na saniranju posljedica i normalizaciji stanja u područjima pogođenim nevremenom 21. jula. Nastala je znatna šteta na poljoprivrednim kulturama i objektima. Predloženo je da Odjeljenje za privredu i poljoprivredu grada Prijedora sagleda potrebe i mogućnosti procjene štete u poljoprivredi i predloži gradonačelniku aktivnosti", rekao je načelnik Štaba Dušan Vranješ. On je dodao da gradsko Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove, u saradnji sa predstavnicima mjesnih zajednica, treba da prikupi podatke i sagleda nivo oštećenja na građevinskim objektima i, po potrebi, predloži procjenu štete. "Prethodnih dana interventno su djelovali Teritorijalna vatrogasna jedinica i Komunalno preduzeće, prije svega na uklanjanju srušenog drveća i ispumpavanju vode iz podruma, čišćenju javnih površina i gašenju požara na električnim kablovima kablovske televizije", rekao je Vranješ.

Slika 9 Krizni štabKrizni štab

 Kako je saopšteno iz Protivgradne preventive Republike Srpske, u subotu popodne je na području Prijedora ispaljeno 25 raketa, ali je potom dejstvovanje prestalo zbog zabrane koju je izdala kontrola leta. "Zbog zabrane nismo bili u mogućnosti učiniti više, a dobili smo sliku, ne našom krivicom, šta se dešava i kolika je šteta od grada kada nismo u mogućnosti da djelujemo", naveli su iz Protivgradne preventive.

Slika 10 Olujno nevrijeme

Imanje Radomira Vujkovića u Gornjoj Lamovitoj kod Prijedora, koje je takođe stradalo u nevremenu, sutra će posjetiti ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić.

 

Tekst: Aleksandar Drakulić

Fotografija: Aleksandar Drakulić i Kristijan Vujčić

TEMPLEJT na srpskom800

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim