Skupština grada Prijedora Skupština grada Prijedora Fotografija: Katarina Panić

Na sjednici Skupštine grada Prijedora pršte izvinjenja. Nije fake news.

avgust 01 2018

Da i ovo doživjeh. Pršte izvinjenja na današnjoj sjednici Skupštine grada Prijedora. Prvoj nakon one koju su napustila četiri od pet bošnjačkih odbornika, nezadovoljni postupcima svog petog sunarodnika i predsjednika lokalnog parlamenta. I prihvatanja tih izvinjenja isto pljušte.

Podsjetimo, na kraju aktuelnog časa SNSD je zatražio sankcionisanje organizatora Dana bijelih traka u Prijedoru. Četvorica Bošnjaka sjednicu su napustila nakon što skupštinsko rukovodstvo nije oduzelo riječ šefu Kluba odbornika SNSD-a Dragoslavu Kabiću ni odmah kad je rekao da nema pitanja (a aktuelni čas je predviđen upravo za pitanja), niti nakon što je prekoračio vrijeme, a potom nije dozvolilo odbornicima dviju bošnjačkih stranaka da odgovore.

01.08.2018. Slika 2 Sead Jakupović

Sead Jakupović

Danas i jedni i drugi i treći za ne prepoznati. Idemo redom. Predsjednik Skupštine grada Prijedora Sead Jakupović kratko se izvinio što nije prekinuo Kabićevo izlaganje, a, kako je rekao, posebno se izvinjava bošnjačkim odbornicima. Kabić se izvinio jer nije namjeravao da unese nemir među građane Prijedora.

„Apelujemo na sve predstavnike i bošnjačkih i srpskih političkih partija, organizacija proisteklih iz tog perioda i relevantnih stručnjaka da sjednemo zajedno za sto i otvoreno razgovarmo o svim pitanjima, da podržimo inicijativu porodica poginulih boraca da dođemo do istine i pravde, jer je ona jedino mjerilo suživota i života na ovim područjma i da prihvatimo to bez obzira koliko nam bilo bolno po bilo koju stranu“, rekao je Kabić.

01.08.2018. Slika 3 Dragoslav Kabić

Dragoslav Kabić

Zatim, obornik DF-a Mirsad Duratović: „Prihvatiću izvinjenje vas iz skupštinskog rukovodstva za propuste koji su se desili na prošloj sjednici. Prihvatam izvinjenje šefa Kluba odbornika SNSD-a, kolege Kabića, i nadamo se da ovakve inicijative neće više doći u skupštinske klupe prije nego što se sjedne i razmotre sve činjenice. I, naravno, očekujem da će se konačno i u ovim skupštinskim klupama, a i u gradu Prijedoru, sve utvrđene činjenice, utvrđene van svake razumne sumjnje, u preko 50 sudskih procesa za ratne zločine u Prijedoru konačno početi uvažavati i prihvatiti kao takve“. 

01.08.2018. Slika 4 Mirsad Duratović

Mirsad Duratović

Pa onda šef Kluba odbornika SDA Mesud Trnjanin: „Prihvatićemo ovo izvnjenje koje ste uputili, gospodine predsjedniče, vi, i predsjednik Kluba odbornika SNSD-a i pozivamo sve građane zaista na mirnu atmosferu, da nastavimo graditi naš grad onako kako smo to radili u proteklom periodu i nadam se da će ova skupštinska sala biti u svojoj pravoj funkciji kao što je to i do sada bila, da pokušamo rješavati probleme naših građana“.

01.08.2018. Slika 5 Mesud Trnjanin

Mesud Trnjanin

I na kraju, prvi čovjek grada, Milenko Đaković, zahvalio se „svima za nastavak nesmetanog rada skupštine i za rješavanje da ne kažem tehničkog problema, koji se pojavio u radu, i, prije svega želji svih da nastavimo konstruktivno raditi u interesu naših građana“.

01.08.2018. Slika 6 Milenko Đaković

Milenko Đaković

Zgledam se s kolegama. Na čemu su ovi? Šta je za reći? Ko je ovo mirio? Ko je ove natjerao da se ovako glatko izmire? Ko ih je ovako postrojio? Jesmo li na istom mjestu i u istom sastavu kao 13. juna? Je li ovo isti organ u kojem se – uz časne izuzetke odbornika koji se pripremaju za svaku sjednicu – situacija uzburka tek pred izbore? Sve ne vjerujem.

(Razgovarala sam s nekoliko aktera ove priče da saznam šta se iza ovoga svega krije. Pošto zasluge pripisuju sebi i jedni i drugi i treći, a razgovarali smo off the record, u ovom tekstu time se nećemo ni baviti. Ono što hoćemo jeste pohvaliti ih za rezultate, jer ono što smo danas čuli iz odborničkih klupa, zajedno s atmosferom koja je pratila rad, nije mala stvar.)

Tu, međutim, nije kraj iznenađenjima. Skupština grada Prijedora, saznalo se danas, jedan je od veoma rijetkih parlamenata u kojem nema neodgovorenih pitanja.

Predsjednik Jakupović podsjetio je na situacije da odbornici na sjednicama prijave da nisu dobili odgovore na svoja pitanja i kazao je da je zbog toga zatražio da svi odbornici koji su imali takav slučaj dostave rukovodstvu skupštine ta pitanja da bi se ona proslijedila nadležnim odjeljenjima.

„U dostavljenom roku je samo obdornik Mirsad Duratović dostavio dva pitanja na koja su mu nadležna odjeljenja već dostavila odgovore, tako da mogu konstatovati da sa današnjim danom nemamo odborničkih pitanja na koja nije odgovoreno, bilo na samoj sjednici bilo napismeno“, pohvalio se Jakupović.

Treći šok: brzina usvajanja tačaka. Skupštinu Prijedora pratim još od vremena kada se održavala u sali Zavoda za izgradnju grada (načelnica opštine Nada Ševo, predsjednik Skupštine Muharem Murselović i njegov zamjenik Goran Zmijanjac – samo da se ima uvid u to koliko je to davno bilo). Pa se zasjedalo po dva ili više dana. Sa sve pauzama z ručak pa nastavcima do uveče. Ne sjećam se da je ikad trajala sjednica sat ip po. Usvojeno 16 tačaka dnevnog. Jedva da su ih predlagači stigli pročitati za to vremena. Gotovo bez ijedne jedine diskusije. Što nije prirođeno demokratiji. Mada ne isključuje ni argument da su materijali toliko dobro pripremljeni da ni ne iziskuju raspravu.

Tipičnost je zadržana samo u izboru i imenovanju funkcionera – na javnim konkursima i ovaj put gotovo jedan kandidat na jedno radno mjesto. Presedana je bilo u v.d. statusima, ali o tome čitajte na portalu zamisli.ba možda već sutra.

I da se vratimo rubrici ovog teksta: suočavanju s prošlošću. Nekada davno, predstavnici Stranke za BiH iz Prijedora predlagali su u Parlamentarnoj skupštini BiH da se oformi komisija za Prijedor kojoj bi zadatak bio da utvrdi činjenice o ratnim dešavanjima u ovom gradu, ali je ta inicijativa odbijena. Sada, 12 godina kasnije, u Prijedoru ljudi traže da se jedna takva komisija osnuje. Uključujući i predstavnike partija koje su tada u državnom parlamentu bile protiv.

Tekst i fotografija: Katarina Panić

TEMPLEJT na srpskom800

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim