Prijedorski imam proglašen ambasadorom mira

septembar 20 2018

Međunarodna sedmica mira već devet godina obilježava se u Sanskom Mostu. Organizira je Centar za izgradnju mira pod pokroviteljstvom fondacije Konrad Adenaur, načelnika općine Sanski Most i fondacije Die Schwelle. Ove godine manifestacija traje od 16. do 21. septembra.

U Međunarodnoj sedmici mira provode se različite aktivnosti: radionice o traumama, pomirenju i mirovnim akcijama u zajednici, slikarske radionice, smotre horova, itd. U aktivnosti su uključeni i Međureligijsko vijeće BiH i vjeroučitelji.

Jedna od aktivnosti jeste i dodjela nagrade za ambasadore mira osobama koji su u svojim zajednicama i šire doprinijeli izgradnju mira. Jedna od osoba koja je ove godine dobila nagradu je Omer ef. Redžić, prijedorski imam.

20 Sanski Most 2

Vahidin Omanović, generalni direktor Centra za izgradnju mira kaže: “Svake godine u Međunarodnoj sedmici mira ljude iz cijelog svijeta koji rade na izgradnji mira promovišemo u ambasadore mira. Ove godine, između ostalih, promovisali smo i ef. Redžića zbog njegovih napora u izgradnji kako zajednice u Prijedoru, tako i u BiH, te izgradnji povjerenja među našim građankama i građanima. Želimo efendiji Redžiću da nastavi graditi mir i povjerenje kako bismo što prije živjeli u društvu u kojem će se poštivati različitosti i te iste različitosti smatrati bogatstvom, a nikako uzrocima konflikta i nasilja.“

20 Sanski Most 4

Komentirajući ovu nagradu, ef. Redžić kaže: „Zahvalan sam CIM-u jer su me nominovali za ambasadora mira 2018. Za mene i moj dalji rad ovo je motivirajuće i obavezujuće. Svjestan sam da mir moramo osigurati najprije u glavama ljudi, jer svi konflikti počinju i stanuju tamo, i svjestan sam da je to u ovakvom bosanskohercegovačkom društvu prometejska misija, polazeći od činjenice da smo mi kao čovječanstvo dužni uspostavljati mir kao društveni ambijent. To je naša misija bez obzira na poteškoće i usporavanja. Kao članovi zajednice, dužni smo da promovišemo vrijednsoti koje su esencija mira, a to su razumijevanje drugačijeg, prihvatanje etničkih, kulturnih i svih drugih razlika, te insistiranje na suzbijanju nasilja i nasilnih metoda. Osigurajmo mir u društvu lijepim i pravilnim vaspitanjem svoje djece, uvažavanjem svih Božijih bića bez obzira na njihov zemaljski identitet.“

Pored ef. Redžića, ove godine ambasadorima mira proglašeni su: Veldin Ovčina, Irma Dedić, Selmir ef. Hurić, Zijana Grujičić, Nerkez Opačin, Danijel Eror i Armina Hubana.

 

Tekst i fotografija: Mersiha Čaušević

TEMPLEJT na srpskom800

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim