Орданоски: Потребен е систем кој сам ќе мете, без кампањско популистичко зачистување на кадровскиот двор

maj 31 2019

 

„Со инаугурацијата на господинот Пендаровски за претседател, Македонија заврши една важна фаза во политичка смисла. Фаза, која што имаше огромни премрежја и која што сега стави точка на еден дел од политичкиот живот на републиката.

Тргнуваме во една порасчистена ситуација. Сега е навистина последен час за спроведување на реформи. Изговори не постојат. Таа свест постои и во Влада, останува да видиме дали има капацитет за да се прави тоа. Потребен е систем -  да се изразам со речникот на политичкото секојдневие, кој сам ќе мете, ќе нема потреба од кампањски и популистички акции за зачистување на дворот кадровски.

Агендата за реформите е одамна утврдена. Таа не доживува некои значајни промени или изненадувања во смисла на тоа што треба да се работи, но власта, оваа сегашнава, немаше доволно концентрација во изминатите година и пол дена да може со потполна посветеност да се зафати со спроведување на таа агенда“ - заклучува Сашо Орданоски.

Изјавата на Орданоски е дел од панелот „Реформски бенч-мракови: Дали имаме реформи и зошто не?“ , кој е активност во склоп на проектот на АГТИС, „Детски болести на демократијата“, поддржан и финансиран од НЕД.

Повеќе на видеото.

Новинар: Мартина Билјаровска
Камера и монтажа: Раде Дамјаноски и Божидар Цветкоски

          

DISKLAMER OTV MAK 800

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim