Ден пред бела ноќ - Меѓународен ден на музеите

maj 18 2018

Музејот за тутун во Прилеп е втор по големина и вредност во светот. Денес музејот поседува над 10.000 експонати, од кои 4.500 експонати се поврзани со тутунот. Во него се наоѓаат експонати од многу познати иматели во светот, како на пример, експонат од рускиот цар Романов. Лулиња, чибуци, табакери, бурмутници се дел од уникатните експонати во музејот.

„Експонатите не само што ја носат историјата на тутунот туку ја следат и историјата на Еворпа видена низ очите на тутунот. Тутунот е луксуз, а со луксузот е поврзана човековата глупавост, и ние во суштина имаме експонати кои ги демистифицираат какви се луѓето во суштина. Овие експонати не говорат за тутунот, туку за имателите, какви биле луѓето низ историјата во суштина“ - раскажува Александар Цветкоски, кустос од Музејот за тутун - Прилеп.

TUTUN 13

„Критериум за еден експонат да се најде во музејот е приказната, ако нема приказна, тој оди во депо, ако има приказна тогаш ние ја раскажуваме“ - истакнува Цветкоски.

Погледнете дел од експонатите во Музеј за тутун - Прилеп на видеото во продолжение.

 

Новинар, камера и монтажа: Мартина Билјаровска

Фотографија: Александар Цветкоски

TEMPLEJT na makedonskomRES

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim