Што беше прво: коњакот или еспресото?

maj 28 2018

Потрошувачките навики преку приказна на еден од основоположниците на животот во Прилеп.

„Приказната почнува во 1984 г. со Кафе „ГИНО“. Под киното долу, во визбите, во еден подрум. Младалачки ентузијазам, кога учевме средно во Скопје видовме нешто и да го пренесеме тука.

Киро Гиноски

 

Почетоците, или пионирските чекори, тешки. Го донесовме првиот автомат за кафе во Прилеп. Е оти кајмак нема?“- раскажува Киро Гиноски - сопственик на првиот современ кафич во Прилеп.

Плоштад Прилеп800

„Алкохол, виски. Што е тоа? Ракија и вино, шприцер. Мораше да се сменат навиките. Бевме пионири, беше тешко. Прилепчани како прилепчани, како коњите, само напред. Но, верувам дека успеавме да им ги смениме нивните потрошувачки навики.“ - вели Гиноски.

 

Новинар: Мартина Билјаровска
Камера: Божидар Цветкоски
Фотографија и монтажа: Ангела Талеска

TEMPLEJT na makedonskomRES

Anketa

Sve više medicinara odlazi iz Srbije. Kakav je Vaš stav o tome?

  • Brinem jer najbolji odlaze i ne znam ko ostaje da nas leci
  • Nema razloga za brigu, to su normalne migracije
  • Ne brinem, verujem državi da ce zaustaviti odliv mozgova

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim