Ѓорѓи Спасов Ѓорѓи Спасов

Интервју со Ѓорѓи Спасов, поранешен министер за правда: Што ќе им се реформи на партиските "султани"?

jul 31 2018

„Ако имате партитократија, како што се случува во ваквите општества, како што е и нашиот случај, каде што партијата преку мнозинскиот пратенички состав контролира, реално, се, тогаш вие имате контрола од еден центар.

Проблемот е како да ги демократизирате политичките партии внатре, како нив да ги направите демократски политички структури, кои што нема на тој начин да ја злоупотребуваат сопствената партиска моќ. Тоа е централната болна точка на реформите во Македонија, реформите на политичките партии. Кај нас политичките партии се претворени во еден вид на, "султан партии", со висока и зголемена моќ на претседателот на партиите, на извршните тела на партиите и тие тешко се откажуваат од таквата командна моќ“- вели Ѓорѓи Спасов - поранешен министер за правда во интервјуто, дел од проектот „Детски болести на демократијата“ реализиран од АГТИС Прилеп.

 

TEMPLEJT na makedonskomRES

Anketa

Sve više medicinara odlazi iz Srbije. Kakav je Vaš stav o tome?

  • Brinem jer najbolji odlaze i ne znam ko ostaje da nas leci
  • Nema razloga za brigu, to su normalne migracije
  • Ne brinem, verujem državi da ce zaustaviti odliv mozgova

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim