Домашните работници во Македонија се дел од сивата економија

oktobar 05 2018

На денешната прес конференција на Рубин Аризанкоски од здружението „Достоинствен работник“, по повод Меѓународниот ден за достоинствена работа 7 октомври, изјави дека во Македонија околу 20.000 домашни работници не се евидентирани во системот, односно се дел од сивата економија.

agtis Mastershot

„Домашните работници не се доволно заштитени според Законот за безбедност и здравје при работа, каде што нивната работа не е доволно прецизирана во Законот за работни односи, поточно не е во согласност со Конвенцијата за пристојна работа на домашните работници од страна на Меѓународната организација на трудот. Може да се напомене дека во земјите во развој, околу 4 до 12% од овие работници се неплатени, што значи дека е голем процентот, додека во Република Македонија околу 20.000 домашни работници не се евидентирани во системот, а тоа е се во делот на сивата економија“ - кажува Аризанкоски.

Известува: Мартина Билјаровска
Видео и монтажа: Раде Дамјановски

TEMPLEJT na makedonskomRES

 

Anketa o interesima za medijsko izvještavanje o društveno-odgovornim temama

U cilju dobijanja saznanja za web medije koji se bave tzv. pitanjima društvene odgovornosti kao i dobijanja sugestija za medijsku komunikaciju za aktivističke NVO organizacije koje se bave ljudskim pravima i demokratskim vrijednostima, molimo vas da popunite anketu o medijskim i tematskim preferencama. Vaši odgovori će pomoći da medijski portali UDAR iz Sarajeva i Medijski istraživački centar iz Niša dobiju sugestije kako da unaprijede svoje izvještavanje. Anketa će vam uzeti od 6 do 10 minuta vremana. Vaše odgovore izuzetno cijenimo.

Anketa >>

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim