Проф. д-р Ана Павловска Данева Проф. д-р Ана Павловска Данева

Проф. д-р Ана Павловска Данева: Ветинг и контрола и за судиите?

oktobar 30 2018

Експертски панел:„Судбината на реформите во време на политичка криза“ во организација на АГТИС, во склоп на проектот „Детски болести на демократијата“.

Ветинг на судиите, односно оценката на судиите дали заслужиле да си ја задржат судиската тога, не бил дозволен од меѓународниот фактор, тврди професорката Данева. Идејата за ветинг на полициските службеници - најавена од министерот Спасовски е следна работа за проценка.

Ana Pavlovska Daneva смета дека таков ветинг и контрола дали повисоките службеници во МВР законски работеле во службата, е потребен и во јавната администрација, затоа што само неколку луѓе работат во цела институција. И таму реформите траат со децении, ама главно се останува на хартија. Секоја реформа е политичка одлука, а експертската јавност може да даде критички осврт за подобрување на реформите, заклучува Данева.

DISKLAMER OTV MAK 800

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim