Kameno selo Foto: S. Djordjević

Kameno selo

jul 15 2016

Na krajnjem istoku zemlje, na obroncima Stare planine i 30 kilometara udaljeno od Pirota, nalazi se selo Gostuša. Selo Gostuša je poznato i kao Kameno selo jer su svi objekti gotovo kompletno izrađeni od kamena i od materijala koji se mogu naći u okolini sela.

Kuće, krovovi i ograde, sve je napravljeno od kamena sa Stare planine. Zbog toga je selo Gostuša jedinstveno u ovom kraju i zaštićeno je kao nepokretno kulturno dobro.

selogostusa 3

Projekat zaštite radili su stručnjaci niškog Zavoda za zaštitu spomenika. Prepoznat je i od strane Evropske unije pa je u konkurenciji od 180 evropskih projekata nagradjen Gran prijem za 2016. godinu u kategoriji Istraživanja.

"Tih 80-ak ljudi koji sada tamo žive i oni koji bi se vratili mogu zapravo da doprinesu očuvanju ruralnih sredina u Srbiji i razvoju istih tih sredina, jer je činjenica da imamo veliki problem sa smanjenjem broja stanovništva u takvim delovima Srbije, a činjenica je takođe da tamo ima puno toga što može da se ponudi i što zapravo može da doprinese razvoju čitavog tog prostora", kaže Elena Vasić-Petrović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika iz Niša.

selogostusa 2

Stanovnici Gostuše nadaju se da će njihovo selo postati turistička destinacija. Svesni su i da do tog cilja predstoji dug put.

"Trebalo bi da se naprave najpre puteve, pa onda da se prodavnica otvori, da bi se vratio narod i da zaživi selo ", kaže Mladen Neranović, meštanin sela Gostuša.

selogostusa 6

Meštani očekuju i pomoć države, koja je odlučila da selo proglasi zaštićenom zonom.

“Potrebno je sredstava da bi se kameno selo održalo. Treba neko da sredi kamene krovove a za to treba para. Ja sam stara, moram nekog da platim da bi sredio kuću.” kaže meštanka sela.

selogostusa 8

Za sada selo nudi potpuni mir, tišinu i lepu prirodu.

selogostusa 5

Prilikom šetnje selom čovek se oseća kao da je zalutao u vremenu. U selu nema signala mobilne telefonije, a “fiksni telefon” dostupan je samo u jednom domaćinstvu. Upravo su to stvari koje meštani i turistički radnici iz obližnjeg Pirota ističu kao turistička prednost naselja.

Fotografije Sasa Djordjevic

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim