Reka Ropot na Suvoj planini nastaje i nestaje u trenu

maj 15 2017

Reku Ropot koja izvire u podnožju Suve planine na granici opština Gadžin Han i Babušnica poslednjih godina posećuje sve veći broj planinara i izletnika i to kako zbog njenih predivnih slapova, tako i zbog toga što predstavlja redak prirodni fenomen.

Svake godine, obično tokom juna, ova reka nestane u trenu i pojavi se, takodje maltene u trenu, početkom narednog februara.

Dok teče, Ropot formira više malih i tri veća slapa, a kada se probije kroz obronke Suve planine kod sela Veliki Krčimir i Štrbovac uliva se u Prisjansku reku.

reka ropot 1

U planinarskom društvu "Trem" iz Donjeg Dušnika kod Gadžinog Hana kome pripadaju najveće zasluge što Ropot postaje poznat širom naše zemlje kažu da pojavu vode prati zvuk u dubini zemlje sličan roptanju te otuda i taj naziv reke.

"Zvuk sličan roptanju ili vodi koja vri čuje se dan, dva pre nego što Ropot poteče. Medjutim, nikada se ne može naslutiti kada će reka stati. Ropot ne presušuje malo po malo, on odjednom nestaje", objasnio je predsednik PD "Trem" iz Donjeg Dušnika Stanoje Beja Stojanović.

Prema njegovim rečima, Ropot svake godine ima jedan veći i dva manja izvora koji posle nekoliko desetina metara čine jedinstven tok, i to snažan i brz.

"Stručnjaci smatraju da se u dubini Suve planine nalazi jezerce u obliku levka koje se tokom jeseni i zime puni, a kada dostigne odredjeni nivo voda poteče. Kada se levak isprazni, presahnu izvori i Ropot nestaje u trenu", istakao je Stojanović.

reka ropot 2

On je istakao da zbog toga što ne teče većim delom godine u Ropotu nema riba, niti rakova iako je voda savršeno čista.

"Na ovoj reci nema ribala, ali zato ima sve više planinara i izletnika iz Niša, Leskovca, Vlasotinca i drugih mesta u Srbiji, a svi su bukvalno očarani slapovima reke i netaknutom prirodom koja je okružuje", kazao je Stojanović.

Da bi Ropot učinili pristupačniji što većem broju posetilaca, planinari PD "Trem" nameravaju da tokom ovog leta urede staze do izvora i vodopada, kao i da izgrade drvene mostiće kako bi vodopadima moglo da se pridje sa obe strane reke.

Planinari podsećaju  da do podnožja Suve planine u kome izvire Ropot već vodi makadamski put tako da se i putničkim vozilima stiže do ove jedinstvene planinske reke.               

Piše: B.Ljubisavljević

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim