Jelašnička klisura krije feniks biljke i carevo korito Foto: S. Djordjević

Jelašnička klisura krije feniks biljke i carevo korito

maj 20 2017

Ljubitelji prirode koji žele da ovog proleća vide Ramondu nataliju i Ramondu serbiku  u cvetu mogu da to učine u Jelašničkoj klisuri kraj Niša u narednih nekoliko dana jer ljubičaste latice ovih retkih biljaka već polako venu i opadaju.

Jelašnička klisura jedno je od retkih mesta na Balkanu gde rastu Natalijina i Srpska ramonda, koje nazivaju još i biljkama feniksima jer i kada se potpuno osuše ponovo izniknu kada se zaliju.

ramonda serbika 4

                                                          Ramonda serbika

Ramondu serbiku i Ramondu nataliju botaničari smatraju pravim draguljima jer predstavljaju ostatke flore koja je preživela ledeno doba i potom se povukla u skrivene delove Balkanskog poluostrva.

Stanovnici okolnih sela, Jelašnice i Čukljenika, medjutim nisu preterano zainteresovani za retke biljke u svom komšiluku zbog toga što "nisu lekovite" i kažu da Jelašnička klisura krije mnoga druga blaga, vredna kao što su Ramonda serbika i Ramonda natalija.

ramonda serbika 2

Meštani ističu da najveće blago u Jelašničkoj klisuri za njih predstavlja kameno korito isklesano na vrhu litice. Korito nazivaju "carskim" jer veruju u legendu koja govori da ga je isklesao car Konstantin.

Meštanin Jelašnice Miodrag Tasić je rekao da je, prema legendi, Car Konstantin  do vrha litice došao gazeći preko platna koje je bilo razapeto sa jedne na drugu stranu klisure.

ramonda serbika 8

                                                          Miodrag Tasić

"Meštani su se tu molili Bogu i Konstantin je hteo da vidi zašto se baš na tom mestu okupljaju. Oduševljen pogledom koji se odatle pruđža naredio je da se tu napravi mesto za odmor i u steni iskleše korito", kazao je Tasić.

Legenda kaže, dodao je Tasić, da se car Konstantin prilikom povratka iz Konstantinopolja uvek kupao u tom koritu lekovitim vodom iz obližnjeg izvora kako bi čist stigao u Niš medju podanike.

ramonda serbika 9

                                                          Carevo korito

"Zbog te priče o caru Konstantinu i blagu koju je sakrio u Jelašničkoj klisuri ovde je ranije bilo mnogo kopača zlata. Sad ih je mnogo manje, ali ni blaga nema više. Bilo ga je nekada", rekao je Tasić.

Srbijanka Stojanović iz Jelašnice je istakla da najveće blago Jelašničke klisure predstavlja zapravo lekovite bilje.

ramonda serbika 6

                                                          Jelašnička klisura

"Ima lekovitih trava koliko vam duša hoće. Ima kantariona, majčine dušice i mnogih drugih trava. Ima i trava koje pomažu da se da otera strah iz dece i ljudi",  rekla je Stojanović.

Jelašnička klisura, prema rečima meštana, nekada je bila samo njihovo omiljeno mesto za izlete, medjutim sve više je posećuju ljudi iz čitave Srbije, a posebno ljubitelji sportskog penjanja.

ramonda serbika 7

                                                          Jelašnička klisura

Za penjače je, dodaju oni, pravi raj jer ima nebrojeno mnogo stena koje mogu da savladavaju.

Piše: B.Ljubisavljević

Foto: Sasša Djordjević

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim