Sportsko penjanje u Vrmdži na stazama staroslovenskih bogova Foto: S. Djordjević

Sportsko penjanje u Vrmdži na stazama staroslovenskih bogova

maj 28 2017

Sokobanjsko selo Vrmdža može se pohvaliti i prvom stenom za sportsko penjanje na području Timočke krajine.

Stenu "Devojački kamen" visoku bezmalo 40 metara meštani su uz pomoć profesora i studenata niškog Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje proteklih meseci pripremali za penjanje, a ovog vikenda ugostili su i prve zaljubljenike u taj sport.

Predsednik Mesne zajednice sela Vrmdža Slaviša Krstić kazao je da je na steni obeleženo više od dvadeset smerova, a penjači su im dali imena bogova iz slovenske mitologije poput Mokoša, Dajboga i Striboga.

"Penjači će moći da osvajaju "Devojački kamen" tokom čitavog leta jer se stena nalazi nasuprot nasuprot sunca i nikada nije previše zagrejana", rekao je Krstić.

Prema njegovim rečima dolazak u Vrmdžu najavili su penjači iz različitih krajeva naše zemlje jer se već "pročulo" da na njoj postoje smerovi koji su veoma zahtevni i zanimljivi.

Krstić medjutim dodaje da pored stene za penjanje i netaknute prirode Vrmdža može još mnogo toga da ponudi penjačima.

"Ovde se nalazi i Vrmdžansko jezero, Latingrad, Crkva svete Trojice, etno muzej i stara vodenica. Sve veći broj domaćinstava nudi smeštaj i zdravu hranu", naglasio je Krstić.

Članica kluba PAEK iz Niša Milica Ognjanović  kazala je da je stena u Vrmdži veoma interesantna i sa veoma interesantnim smerovima.

"Teren je dosta zahtevan i poterebna je dobra tehnika za penjanje", kazala je Ognjanović.

Njeg kolega iz kluba PAEK Miša Vrućinić takodje je veoma zadovoljan penjalištem u Vrmdži.

"Do sada sam isprobao tri smera i mogu da kažem da je stena super i da lepo "drži"", rekao je Vrućinić.

Studenti i profesori  Fakulteta sporta i fizičko vaspitanja iz Niša takodje su ovog vikenda posetili novootvoreno penjalište u Vrmdži, ali i jezero, crkvu i muzej.

Vrmdža je prošle godine ugostila više od 6.000 turista, a meštani veruju da će sa novim sadržajima, poput stene za penjanje, ove godine daleko nadmašiti taj broj.

Piše: Biljana Ljubisavljević

Foto: Saša Đorđević

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim