Avanturistička trka u Jelašničkoj klisuri

jun 17 2017

Više od 400 zaljubljenika u ekstremne sportove i prirodu nadmetalo se danas u avanturističkoj medjunarodnoj trci sa preprekama u Jelašničkoj klisuri kraj Niša.

Učesnici trke čiji je naziv  "Mejz plej" (The maze play)  imali su zadatak da predju 12 ili 21 kilometar staze koja je vijugala kroz stene klisure i da savladaju preko 40 veštačkih prepreka poput izvlačenja balvana, prelaska reke preko mreže i penjanja uz konopac.

avanturisticka trka 1

Tanja Čizmić iz beogradskog kluba "Tribe Trails" kazala je da taj klub treću godinu zaredom organizuje avanturističku trku u Jelašničkoj klisuri.

"Staza je bila dosta teža nego prošle godine i imala je više prepreka. Tamičarima je medjutim bilo lakše jer temperatura nije bila 37 stepeni Celzijusovih kao prethodne godine", kazala je Čizmić.

avanturisticka trka 4

Ona je izjavila da su u trci u Jelašničkoj klisuri učestvovali takmičari iz osam zemalja, uglavnom iz našeg okruženja, ali je bilo i takmičara iz Brazila i Poljske.

Učesnici trke i ove godine bili su zadivljeni Jelašničkom klisurom i preprekama koje su u trci morali da savladaju.

"Prvi put sam ovde i nisam ovako nešto očekivala. Vrlo je ekstremno ali mi se sve veoma dopalo jer volim prirodu, sport i planinarenje", rekla je Stanja Savić iz Beograda.

avanturisticka trka 3

Srdjan Miloševski iz Makedonije je istakao da je staza bila veoma teška, ali da je uspeo da je predje jer se dobro pripremio.

"Andrenalin, ljubav prema trčanju i provera sopstvenih sposobnosti glavni motivi za učešće na ovakvim trkama", rekao je Miloševski.

Učesnici trke boraviće i sutra u Jelašničkoj klisuri kako bi prošli osnovnu obuku iz sportskog penjanja.

Autor: Biljana Ljubisavljević

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim