Arheološko nalazište Remezijana uskoro u punom sjaju

maj 23 2018

U Beloj Palanci do kraja meseca biće završena rekonstrukcija aerhološkog nalazišta Remezijana, odnosno trga sa fontanom i spomenikom rimskom caru Septimiju Severu.

Prema rečima v.d. direktora Turističke organizacije Bela Palanka Miloš Lilić, žitelji tog mesta obezbedili su novac za rekonstrukciju pobedom u nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi“ koju je organizovalo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.  

„Najveći broj fiskalnih računa i slipova, u odnosu na broj stanovnika, poslali su naši žitelji, a kao nagradu Bela Palanka je dobila zonu besplatnog interneta i novčanu nagradu u iznosu od 20.000 evra. Meštanima su bila ponudjena tri projekta i najveći broj njih je glasao da dobijeni novac bude utrošen za rekonstrukciju arheloškog nalazišta Remezijana. Deo nedostajućih para obezbedilo je pomenuto Ministarstvo, a deo je izdvojila opština Bela Palanka iz svog budžeta“, istakao je Lilić i podsetio da je Remesiana bila sedište episkopije u 4. veku.

belapalanka remizijana 5

Rekonstrukcija aerhološkog nalazišta Remezijana, kazao je Lilić, deo je napora koje opština Bela Palanka čini da bi imala što veću turističku ponudu.

Lilić je podsetio da je Bela Palanka jedno od najstarijih mesta u Srbiji pošto postoji u kontinutitetu oko 2.500 godina. Zahvaljujući tome što se nalazi na raskršću puteva ima i bogato arheološko nasledje.

„U centru Bele Palanke posetioci mogu da vide miljokаz, čitаč kilometаrа, koji dаtirа s početkа trećeg vekа nove ere. Pronadjen je 2012. godine kod mestа Šuplji  kаmen, u blizini belopаlаnаčkog selа Crvenа Rekа, prilikom izvođenjа rаdovа nа novoj trаsi Koridorа 10.  Kаmeni stub visok je 2,4 metra i dobro je očuvаn. Miljokаz spada u nаjređe аrheološko otkriće, jer ih je bilo relаtivno mаlo. Postаvljen je 230 godine nove ere nа glаvnom rimskom putu Via Militaris u vreme cаrа Aleksаndrа Severа, poslednjeg cаrа dinаstije Severа. Miljokaz pokazuje da je Bela Palanka udaljena od Niša 22 milje, odnosno 35 kilometara“, rekao je Lilić za Medijski istraživački centar.

belapalanka remizijana 3

On je istakao da turisti koji dodju u Belu Palanku svakako treba da posete i crkvu Vaznesenja Gospodnjeg i manastir Svetog Dimitrija u Divljani.

On je istakao da Bela Palanka nije samo bogata arheološkim nasledjem već se nalazi i izmedju tri parka prirode – Stare planine, Sićevačke klisure i Suve planine.

„Stara planina je već dosta poznata turistima, a mi se trudimo da što bolje upoznaju Suvu planinu i Sićevačku klisuru. U planu je trasiranje staza za planinarenje i pešačenje u Sićevačkoj klisuri i na Suvoj planini. Nastojimo i da dokažemo da je stari hrast u selu Divljana najstarije živo biće na Balkanu jer je star više od 1.000 godina. Hrast i dalje lista iako se u njegovom središtu nalazi rupa u koju može istovremeno da udje pet, šest osoba“, kazao je Lilić.

Prema njegovim rečima, opština Bela palanka i Turistička organizacija tog mesta i ove godine će organizovati brojne zanimljive manifestacije koje mogu da budu veoma zanimljive turistima.

belapalanka remizijana 1

Lilić je kazao da gosti mogu da posete Dane igre i svakako Dane banice. Ta manifestacija, dodao je Lilić, prošle godine privukla je u Belu Palanku rekordnih 30.000 posetilaca i preko 300 učesnika, a ove godine ti rekordi bi mogli da budu oboreni, jer će program tokom tri dana trajanja biti izuzetno bogat i zanimljiv.

Piše: B.Ljubisavljević

Foto: S Đorđević

Tekst je deo projekta „Skriveno blago Bele palanke“ koji sufinansira opština Bela Palanka sredsvima iz sopstvenog budžeta.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim