Dve Nišlijke u kalendaru solidarnosti

maj 14 2021

Šta je za mlade solidarsnost, zašto je ona važna i zašto je posebno važna u godini pandemije – taj zadatak postavljen je pred srednjoškolce u Srbiji. Na likovnom konkursu „Solidarnost nas spaja“ EU PRO programa učestvovali su mladi iz 99 lokalnih samouprava.

Ukupno 211 poslatih radova iz 54 srednje škole u Srbiji, a izabrano je 12 – za 12 meseci kalendarske 2021. godine. U dvanaest najboljih odabrani su i radovi dve Nišlijke, Teodore Matijaš, učenice Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ i Katarine Stojanović  iz Umetničke škole u Nišu.

Iako umetnost ne spada u Teodorina primarna interesovanja, mlada gimnazijalka pokazala je i svoju umetničku i praktičnu stranu. Kroz svoj crtež kojim je konkurisala uspela je da pokaže  kako mladi mogu da pomognu na najjednostavniji način da se pandemija završi. Dovoljno je, kaže, samo da poštuju mere i nose maske. Tu poruku je i poslala kroz crtež na kome je predstavila nekoliko devojaka iz različitih krajeva sveta sa modernim maskama.

“Bez obzira gde smo, solidarnost je ključna i najmanje što možemo da uradimo je da stavimo masku. Mladi su se umorili od izolacije, nedruženja i mera. Ali eto, ja sam prikazala da maske ne moraju biti nužno zlo, nego ih možemo posmatrati i kao modni detalj koji nas čuva i spasava živote”, kaže za MIC Teodora Matijaš.

Temu konkursa na početku je shvatila samo kao zadatak, a onda joj je inspiracija pomogla da na papiru poveže mlade iz sveta.

“Gde god smo bili tokom ove godine, uglavnom je svima isto. I to smo i naučili, da bolest ali i solidarsnost ne poznaju granice”, kaže Teodora, čiji se rad nalazi na kalendaru EU PRO za mesec jun.

Odmah iza njenog rada, na julskoj stranici kalendara nalazi se rad Katarine Stojanović, koja je kroz prikaz slagalice u jednoj slici složila pandemiju, solidarnost i mlade širom Evrope.

„Slagalica simbolično prikazuje da moramo zajedno da se držimo gde god da smo i ja sam pokušala da kroz tu igru pokažem kako možemo brže da dođemo do rešenja, odnosno do normalnog života“, objašnjava nam Katarina svoj rad pod nazivom „Solidarnost čini male delove velikog rešenja“.

Za razliku od Teodore, Katarini je umetnost poziv i glavna okupacija. Svoje radove je slala i ranije na konkurse, ali ovo je prva nagrada koju je osvojila. Zato kaže da je ova nagrada posebno motiviše jer su njen rad prepoznali ljudi koji povezuju zemlje širom Evrope.

„Tek kada sam videla moj rad odštampan i kada je bila dodela shvatila sam koliko je moj uspeh veliki. Za mladu umetnicu ovakva nagrada sa internacionalnim priznanjem je veliki vetar u leđa i motiv za dalje“, kaže Teodora.

Osim priznanja i štampanja na kaledaru nagrađene Nišlijke dobile su mobilne telefone, dok je za prvo mesto nagrada bila laptop računar, a za drugo i treće tablet računar. Sedmoplasirana umetnica Katarina Stojanović kaže da joj je izuzetno velika čast što je ušla u tih 12 najboljih crteža i kroz smeh dodaje da joj je posebno drago što je dobila mesec jul, jer joj je taj mesec i to godišnje doba omiljeno. „To sad vidim kao neku posebnu sreću“, kaže ona.

Ovo likovno takmičenje  više od decenije Evropska unija u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije podržava sa ciljem da motiviše mlade da budu aktivni i razmišljaju o važnim društvenim temama i ispolje kreativnost. Ovogodišnji radovi razlikuju se od onih ranijih, jer jasno pokazuju na koji način je pandemija promenila život i prioritete kod mladih.

„Oni prikazuju razumevanje ovih promena i važnosti zajedničkog delovanja, iako su životi i rutina  mladih najviše promenjeni tokom pandemije. Solidarnost među ljudima, među generacijama, među zemljama je suštinska vrednost Evropske unije“, istakla je Mateja Norčič Štamcar, zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji na održanoj svečanoj onlajn dodeli nagrada.

Pored 12 nagrađenih učenika, posebnu nagradu za najbolju školu zahvaljujući celokupnom angažovanju tokom trajanja konkursa dobila je Škola sa domom za učenike oštećenog sluha iz  Kragujevca. U ovu školu je otišla još jedna nagrada, učenici Đuli Hidanović koja je dobila svoj mesec oktobar u kalendaru EU PRO za tekuću godinu.

Autor: Jelena Đukić Pejić

Povezani članci

  • „Sve više mladih u Sribiji kreira svoje poslovne ideje“

    Inovativni uređaj za reciklažu čijim korišćenjem građani ostvaruju mogućnost popusta u lancima trgovine, ideja je učenika Ekonomske škole u Nišu. Svojom biznis idejom spojajaju brigu prema čistoj okolini sa odgovornim poslovanjem i većim brojem zadovljnih kupaca.

  • „Najviše volim profesore koji nas motivišu“

    Iako su oni vredni i dobri đaci, njihova interesovanja se protežu i izvan školskih klupa. Veoma im je bitno da časovi budu zanimljivi i da kroz njih nauče dosta toga. Smatraju da kvalitet časa najviše zavisi od samih nastavnika i njihove angažovanosti na časovima i van njih.

  • Đacima nedostaju časovi na kojima će razgovarati

    Ona ima dva zanimanja, jedno od studentskih dana, a drugo koje je dobila fakultetskim obrazovanjem. Spojila je svoje dve najveće ljubavi, ljubav prema jezicima i ljubav prema novinarstvu i radiju. Oba svoja posla radi sa puno ljubavi i sa đacima o kojima priča sa posebnim osmehom. 

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim