Evropske oznake EFFE dobilo 30 festivala u Srbiji

april 24 2017

Evropsku oznaku EFFE za 2017-2018. dobilo je 30 festivala iz Srbije, saopštio je 20. aprila ArtLink, partner Evropske asocijacije festivala u projektu Evropa za festivale, festivali za Evropu. Povećana vidljivost, mogućnosti za umrežavanje i priznanje vrednosti neke su od koristi ove oznake.

Ovi festivali pozvani su i da prisustvuju velikom festivalskom samitu u nemačkom gradu Visbadenu od 3. do 6. maja, koji će, kako se navodi, biti prilika da predstavnici festivala razmene iskustva i naprave značajne kontakte i partnerstva za budućnost.

Umetnički direktor ArtLinka Jovanka Višekruna Janković saopštila je da je međunarodni žiri time pružio raznovrsnim festivalima priliku da postanu deo nove festivalske zajednice i u njoj napreduju.

"Impresioniran posvećenošću festivala evropskom festivalskom pokretu, žiri EFFE etiketom za 2017-2018. godinu nije samo odao priznanje najizuzetnijim festivalima Evrope, već je pozvao dobitnike da se priključe zajedničkom pokretu festivala za mir, solidarnost, umetnost, umetnike i otvorene razgovore", navodi se u saopštenju.

Na sajtu EFFE objašnjeno je da dobitnici oznake imaju koristi kroz povećanu vidljivost, nove mogućnosti za umrežavanje, pripadnost mreži umetničkih vestivala i priznanja za izuzetne vrednosti, dok prijavom doprinose i u aktivnosti koja jednog dana može da omogući i stvaranje stalnog EU programa za festivale.

Kriterijumi za festivale su umetnička posvećenost, uključenost zajednice i izgledi festivala na međunarodnoj i svetskoj sceni, a u saopštenju se navodi da je reč o raznovrsnim festivalima sa izraženom etičkom dimenzijom.

"Ove godine žiri je tumačio porodicu EFFE festivala sa inkluzivne tačke gledišta, prihvatajući njenu raznovrsnost od komercijalnih i turističkih, do umetničkih festivala, preko prepoznatljivih međunarodnih festivala, do amaterskih blaga, vodeći se predanošću festivala humanom i inkluzivnom društvu", navodi se u saopštenju ArtLinka.

EFFE oznaku je dobilo na stotine festivala iz 39 zemalja koji su se prijavili i ispunili kriterijume, istaknuto je u saopštenju.

Spisak dobitnika oznake iz Srbije:

1. ArtLink Festival mladih talenata 2. Belgrade Design Week 3. Guitar Art Festival 4. Cinema City Festival 5. Electe Subotica 6. Festival evropskog filma Palić 7. Fеstivаl Belgrade Saxpirience 8. Dani orgulja 9. Green Fest 10. Međunarodni festival harfe 11. Međunarodni pozorišni festival "SLAVIJA" 12. Radost Evrope 13. Novosadske muzičke svečanosti - NOMUS 14. Nušićijada Festival 15. Operosa Festival 16. Međunarodni Festival pozorišta za decu Subotica 17. Summer3p Palic Music Festival 18. Internacionalni Jaž festival Kragujevac 19. Festival "Krokodil" 20. Festival poezije "Trgni se! Pozija!" 21. Pozorišni maraton Sombor 22. Zmajeve dečje igre 23. Nova festival 24. Festival kamernih horova Kragujevac 25. Gitarijada Zaječar 26. Međunarodni folklorni festival ORFEO 27. Festival "Biserna grana" 28. Festival "BABY EXIT" 29. Belgrade Irish Festival 30. FESTar Dancing Days

Izvor EurActiv

 

Anketa o interesima za medijsko izvještavanje o društveno-odgovornim temama

U cilju dobijanja saznanja za web medije koji se bave tzv. pitanjima društvene odgovornosti kao i dobijanja sugestija za medijsku komunikaciju za aktivističke NVO organizacije koje se bave ljudskim pravima i demokratskim vrijednostima, molimo vas da popunite anketu o medijskim i tematskim preferencama. Vaši odgovori će pomoći da medijski portali UDAR iz Sarajeva i Medijski istraživački centar iz Niša dobiju sugestije kako da unaprijede svoje izvještavanje. Anketa će vam uzeti od 6 do 10 minuta vremana. Vaše odgovore izuzetno cijenimo.

Anketa >>

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim