Belopalančani rešeni da iskuju svoj bolji život Foto: S. Djordjević

Belopalančani rešeni da iskuju svoj bolji život

oktobar 05 2017

Zahvaljujući projektu „Kovačkim zanatom do boljeg života“ koji su Udruženje gradjana „Romano dron“ i opština Bela Palanka realizovali uz novčanu pomoć razvojnog programa Evropski progres više desetina kovača iz Bele Palanke pronašlo je nove kupce svojih proizvoda širom naše zemlje i povećalo proizvodnju. 

Kovačnice su jedan od simbola Bele Palanke  jer u tom mestu sa svega oko 7.000 stanovnika radi čak 40 kovačkih radnji. Kovački zanat više od pet vekova prenosi se „sa kolena na koleno“, a njime se isključivo bave Romi.

kovaci belapalanka 11

Kovači iz Bele Palanke su sve do 80-tih godina jedva stizali da izrade sve proizvode koje su mušterije tražile, medjutim, sa odumiranjem sela nestali su i njihovi kupci. Poslednjih dvadesetak  godina kovačnice  jedva preživljavaju, ali su i dalje osnovni izvor prihoda za brojne romske porodice.

Koordinator za romska pitanja u opštini Bela Palanka Ljubiša Alić izjavio je za Medijski istraživački centar da je projekat  „Kovačkim zanatom do boljeg života“ koji je Evropski progres finasirao sa 10.000 evra pomogao da kovačnice „ožive“.

Bela Palanka kovaci SKGO 1

                                                          Ljubiša Alić

„Kovači iz Bele Palanke su za vreme trajanja projekta, odnosno u drugoj polovini prošle i prvoj polovini ove godine, imali priliku da posete veći broj zemljoradničkih zadruga u svim krajevima Srbije i da tamošnjim zadrugarima pokažu proizvode koje izradjuju. Rezultati tih poseta su vidljivi, kovači imaju nove mušerije i povećali su i proizvodnju i prodaju svojih proizvoda poput sekira, ašova i motika“, rekao je Alić.

On je podsetio da su za vreme trajanja projekta napravljeni i prvi koraci ka formiranju kovačke zadruge.

„Kovači su po prvi put imali priliku da se okupe i da razgovaraju o zajedničkom nastupu na tržištu. Prošli su i trodnevnu obuku iz oblasti marketinga na kojoj je takodje bilo reči o značaju zajedničkog nastupa na tržištu i značaju formiranja zadruge, ali i o važnosti promocije proizvoda. Zahvaljujući svemu tome kovači u Beloj Palanci sada su na dobrom putu da formiraju zadrugu, što bi im umnogome olakšalo poslovanje i donelo veće prihode“, rekao je Alić. 

Predsednik opštine Bela Palanka Goran Miljković izjavio je za Medijski istraživački centar da je lokalna samouprava pokrenula brojne projekte i preduzima brojne mere koje imaju za cilj unapredjenje poslovne klime i bolji život stanovnika te opštine.

natalitet predsednikopstinebelapalanka 2

                                                          Goran Miljković

„ Iz budžeta opštine Bela Palanka i tekućih budžetskih rezervi Republike Srbije obezbedjena su sredstva za adaptaciju hale u kome je nekada radilo preduzeće „Femid“.  U tom pogonu kompanija „Trendtekst“ otvoriće krajem oktobra pogon za proizvodnju radne odeće i uposliti 250 radnika“, rekao je Miljković.

On je rekao da je cilj lokalne samouprave da do kraja 2018. godine na području opštine bude otvoreno 600 novih radnih mesta. Prema njegovim rečima, na području Bele Palanke evidentirano je 1.700 nezaposlenih, ali je od tog broja radno sposobno  600 do 700 ljudi.

Prema popisu iz 2011. godine na području opštine Bele Palanke živi 12.126 stanovnika što je 59 odsto manje nego na prvom posleratnom popisu iz 1948. godine Opšina Bela Palanka spada u red najnerazvijenijih u Srbiji sa svega 1.817 zaposlenih stanovnika. Prosečna neto zarada zaposlenih u avgustu 2017. godine iznosila je 28.310 dinara i bila je manja od republičkog proseka za 40,4 odsto.

Miljković je istakao da se nada da će problem nezaposlenih biti rešen uz pomoć investitora koji će pogone graditi na lokacijama koje su u vlasništu opštine.

„U industrijskoj zoni „Murica 1“ koja je površine 8,5 hektara, opština je otkupila 4,5 hektara i kompletno komunalno opremila taj prostor. Radi se o izuzetnoj lokaciji na samoj petlji budućeg Koridora 10.  Već razgovaramo sa investitorima koji su zainteresovani da na toj lokaciji grade pogone“, rekao je Miljković.

On je podsetio da lokalna samouprava raspolaže svim planskim dokumentima za industrijske zone  „Murica 1“ i „Murica 2“, a odnedavno i geografskim informacionim sistemom, što je veoma bitan preduslov za dolazak investitora.

Miljković je rekao da je opština konkurisala kod razvojnog programa Evropski progres i dobila skoro 100.000 evra za izradu geografskog informacionog sistema i  bezmalo 10.000 evra za izradu Plana detaljne regulacije industrijske zone “Murica 2”.

„Opština Bela Palanka je kroz različite projekte, uključujući i izradu GIS-a i PDR-a industrijske zone  “Murica 2”, dobila pomoć vlade Švajcarske i Evropske unije preko razvojnog programa Evropski progres od oko 250.000 evra. Nastojimo da pomognemo privrednicima i preduzetnicima da i oni dodju do sredstava različitih fondova. Pomažemo im oko izrade biznis planova i ostalih dokumenata neophodnih za konkurisanje“, rekao je Miljković.

On je kazao da su opština Bela Palanka i Nacionalna služba za zapošljavanje ove godine udružile po tri miliona dinara za podsticaj zapošljavanju i raspisana su tri javna poziva za nezaposlene i poslodavce.

„Za pokretanje malog biznisa nezaposlenim licima odobrena su podsticajna sredstva u iznosu od 180.000 do 250.000 dinara. Ista visina podsticajnih sredstava odobrena je  poslodavcima koji su se obavezali da će uposliti nove radnike. Poslodavci su dobili novčanu pomoć i za stručnu praksu, odnosno stručno osposobljavanje mladih koji su završili srednju školu ili fakultet“, rekao je Miljković.

Opština Bela Palanka, podsetio je Miljković, već dve godine iz sopstvenih sredstava finansira program zapošljava popularno nazvan „Lakše do penzije“.

„Poslodavcima koji uposle nezaposlene koji imaju tri godine do penzije opština plaća poreze i doprinose na zarade tih lica u trajanju od 12 meseci. Nakon tog perioda, naši sugradjani odlaze „na biro“ i naredne dve godine, odnosno do  penzionisanja, primaju nadoknadu iz državnog budžeta. Pokazalo se da je to izuzetno dobra mera i za nju vlada sve veće interesovanje poslodavaca.  Zbog toga će se naredne godine verovatno naći medju  merama koje ćemo zajedno finansirati sa Nacionalnom službom za zapošljavanje“, rekao je Miljković.

dani banice final 09

                                                          Dani banice

On je kazao da opština Bela Palanka nastoji da poboljša turističku ponudu na svojoj teritoriji zbog čega je u planu izgradnja hotela u neposrednoj blizini izletišta „Vrelo“, a u planu je i obezbedjivanje podsticajnih sredstava za domaćinstva koja žele da se bave seoskim turizmom.

Miljković je rekao da je opštini pošlo za rukom da od manifestacije „Dani banice“ napravi svojevrstan brend tako da tokom avgusta, kada se ta manifestacija održava, Belu Palanku poseti oko 30.000 turista iz zemlje i inostranstva.

Piše: Biljana Ljubisavljević

Foto: Saša Đorđević

Povezani članci

  • Međunarodni dan Roma: „Obrazovanje je put do slobode“

    Međunarodni dan Roma svakog 8. aprila okrene reflektore ka ovoj zajednici. Slika o Romima u Srbiji je još uvek jednolična, ali mi smo zabeležili nešto drugačije priče.

  • Romska deca i dalje uskraćena za obrazovanje

    Prema trenutnim statistikama, 7% đaka u Srbiji nije obuhvaćeno obaveznim osnovnim obrazovanjem. Kada je reč o romskoj nacionalnoj manjini, čak 15% ne upiše osnovnu školu.

  • Svetski dan izbeglicau Nišu obeležila organizacija Indigo

    Kako su ljudi koji su u izbeglištvu živeli pre rata, šta su voleli da kuvaju, koji su običaji u zemljama iz kojih su morali da pobegnu studenti niškog Filozofskog fakulteta saznali su kroz druženja sa izbeglima u okviru projekta organizacije Indigo. Šta su sve naučili jedni o drugima, predstavili su javnosti na Svetski dan izbeglica.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim