Rudari zaraženi virusom, zaštita nikakva

april 17 2020

U rudniku „Soko“ najmanje sedmorica rudara iz Aleksinca, Sokobanje i Knjaževca zaraženi su korona-virusom. Kako saznaje DW, tamo su prekasno uvedene mere. U rudnicima širom Srbije nema ni osnovnih higijenskih uslova.

Rudnik mrkog uglja „Soko“ između Sokobanje i Knjaževca prestao je sa radom zbog potvrđenih slučajeva korona-virusa među rudarima, potvrđeno je ekskluzivno za DW. „Rudnik 'Soko' trenutno radi samo na održavanju jamskih objekata, ne radi na proizvodnji“, kaže Saša Ognjanović, zamenik šefa kriznog štaba JP „Resavica“, koje upravlja rudnikom.

„Radnici su poslati u kućnu izolaciju. Prvi je bio zaražen radnik iz opštine Knjaževac, a posle toga se pojavilo još slučajeva. Ukupno sedam rudara je zaraženo“, dodaje Ognjanović za DW.

Prvi slučaj u rudniku „Soko“ potvrđen je prošle nedelje (9. april) nakon čega je po prvi put smanjen obim rada. Radnici sa teritorije opštine Knjaževac, koji su radili u istoj smeni sa zaraženim, poslati su na prinudni godišnji odmor ili primorani da iskoriste slobodne dane, navodi se u zaključku kriznog štaba „Resavice“. Rudnik je zatvoren tek četiri dana nakon prvog potvrđenog slučaja.

Mnogo ljudi, mali prostor, loša zaštita

„Resavica“ upravlja sa devet rudnika širom Srbije. Krizni štab ovog javnog preduzeća tvrdi da su prve mere zaštite na radu usled epidemije uvedene par dana nakon proglašenja vanrednog stanja. Međutim, izvor DW upućen u dešavanja u rudniku kaže da su, uprkos zahtevima rudara, prve mere uvedene tek dve nedelje kasnije:

„Rudari su zahtevali da se redukuje posao, da se smanji broj ljudi i minimizira proizvodnja, ali direktor je, na osnovu uputstava dobijenih iz kriznog štaba, naredio da mora da se radi. Niko nije dobio adekvatnu zaštitnu opremu, niti zaštitu na ulazu u krug i zgradu rudnika, u svlačionice i kupatila. Sve je to kasnilo dve nedelje“, navodi izvor DW.

Rudnik mrkog uglja „Soko“ zapošljava oko trista rudara koji rade u jami. Tokom predaje smene više puta u toku dana, u skučenom prostoru svlačionica i kupatila, mimoiđe se preko stotinu rudara. Izvor DW objašnjava da ove prostorije decenijama unazad ne ispunjavaju higijenske uslove, a u vreme epidemije predstavljaju rizično mesto.

Iz kriznog štaba kažu da su rudari „Resavice“ od početka epidemije za rad dobili po jednu zaštitnu masku: „Mi smo obezbedili zaštitne maske, po jednu svakom rudaru, upotrebljive više puta. Obezbedili smo sredstva za dezinfekciju prostorija i ruku“, rekao je zamenik šefa kriznog štaba Ognjanović.

On tvrdi da u ostalim rudnicima ovog javnog preduzeća, u kojem radi oko 3.500 radnika, nema potvrđenih infekcija korona-virusom, iako se mnogi nalaze u okolini trenutnih žarišta – Niš, Novi Pazar, Ćuprija.

Alarmantno stanje širom Srbije

Uprkos neadekvatnim merama zaštite, osim sokobanjskog, nijedan drugi rudnik pod rukovodstvom „Resavice“ nije prestao sa radom. Kapacitet rada smanjen je jedino u rudniku „Rembas“.

Rudari „Kolubare“ koja posluje u sastavu Elektro-privrede Srbije, takođe rade bez adekvatne zaštite, tvrdi drugi izvor DW, upućen u dešavanja u ovom rudniku. Dodaje da imaju premalo maski i rukavica te da na kopovima nema ni sapuna i vode.

„Nema vode iz vodovoda, ni sapuna, a ruke peremo tehničkom vodom za gašenje požara. Na kopovima mnogi nemaju ni takvu vodu. Radi se bez minimuma higijenskih i zaštitnih sredstava za rad koji su predviđeni za vreme koronavirusa i vanrednog stanja“, naglašava naš izvor*.

Sve je više žarišta korone u javnim preduzećima i ustanovama u Srbiji o kojima javnost saznaje sporadično. Centralni Krizni štab u Beogradu je pre nedelju dana informisan o zarazama u rudniku „Soko“, ali do sada nije obavestio javnost.

*ovo je izmenjena izjava izvora DW koji je, nakon objavljivanja teksta, zamolio da je preciziramo tako da bude jasno da tehnička voda postoji, ali da nemaju svi pristup njoj.

DW.com

Povezani članci

  • Epidemija malih boginja se još može izbeći

    Sve je veći strah da bi Srbiju mogla da pogodi epidemija morbila, bolesti koja je praktično iskorenjena, ali se vraća zbog niskog stepena vakcinacije. Lekari kažu da im ostaje jedino da „mole i apeluju“ na roditelje.

  • Ambasador Niša – kompanija Neomedica osvojila svet

    Osnovana na samom početku ovog milenijuma, kompanija Neomedica započela je kao porodična firma. Danas upošljava veliki broj zaposlenih, od kojih su mnogi vrsni naučnici i sa takvim timom osvaja svet.

  • Za Srbiju 12 miliona evra iz Fonda solidarnosti EU

    Ministarka za evropske integracije i nacionalna IPA koordinatorka Jadranka Joksimović potpisala je 13. aprila u ime Republike Srbije Sporazum o poveravanju, kojim je Evropska unija našoj zemlji bespovratno dodelila 11.968.276 evra iz Fonda solidarnosti EU, za finansiranje hitnih aktivnosti u borbi protiv kovida 19, kao i za sprovođenje ostalih mera u oporavku srpskog zdravstvenog sistema.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim