Epidemija malih boginja se još može izbeći

januar 18 2023

Sve je veći strah da bi Srbiju mogla da pogodi epidemija morbila, bolesti koja je praktično iskorenjena, ali se vraća zbog niskog stepena vakcinacije. Lekari kažu da im ostaje jedino da „mole i apeluju“ na roditelje.

Epidemija malih boginja je prijavljena u okolini Smedereva gde se za sada beleži devetoro obolelih, od kojih sedmoro dece mlađe od dve godine. Ova deca nisu vakcinisana MMR-cepivom koje štiti od malih boginja, zaušaka i rubeola. Dvoje ima upalu pluća.

Druge dve osobe su odrasle, jedna nepotpuno vakcinisana, a druga nepoznatog vakcinalnog statusa, saopštio je Institut za javno zdravlje Batut. U Torlaku se trenutno vrše ispitivanja na većem broju uzoraka, i najavljuje se porast broja obolelih.

Sve veći je strah da će se male boginje proširiti Srbijom kao 2017. i 2018. kada je registrovano 5.800 obolelih. I tada je među obolelima bilo 93 odsto nevakcinisanih, nepotpuno vakcinisanih ili onih za koje se ne zna jesu li cepljeni.

morbil epidemija 3

Tada je trećina obolelih bila hospitalizovana, a petnaest osoba je umrlo, među njima i četvoro dece mlađe od pet godina.

Upravo zbog ovakvih strahova pooštrene su mere epidemiološkog nadzora. To znači da će se vanrednom revizijom vakcinalne kartoteke evidentirati sva nevakcinisana deca, a na teritoriji gde su potvrđeni slučajevi morbila biće vakcinisani svi od 12 meseci do 18 godina. Takođe, treba da budu vakcinisani svi koji su bili u kontaktu sa obolelima.

Izmišljanje razloga protiv vakcine

„Ekstremno je bitno da vakcinacija što pre obuhvati svu decu za koju su roditelji izmislili razne kreativne razloge da do sada ne prime vakcinu“, kaže imunološkinja Jelena Vojinović, direktorka klinike za dečije interne bolesti niškog Kliničkog centra.

Ona nam priča da je u samo jednom danu imala posetu dve majke koje decu nisu odvele na vakcinaciju MMR-om. Jednoj je dete alergično na jaja, a drugoj dete prima antiepileptike. Ali, kako kaže Vojinović, to nisu kontraindikacije za prijem vakcine.

morbil epidemija 2

Jelena Vojinović

„Pazite, to su samo u jednom danu u ambulanti dva potencijalna kandidata koja mogu da dovedu do tragedije za svu decu“, kaže doktorka, i podseća na simptome morbila:

„Dete prvo dobija ozbiljnu temperaturu, zatim dobije ospu, ali to što se dete loše oseća nije ni pola problema. Razvija se teška virusna upala pluća za koju mi nemamo specifičnu terapiju. Deca jadna dišu uz pomoć respiratora.“

„Što je najžalosnije, u određenom procentu dolazi do razvoja upala centralnog nervnog sistema, pa zatim povezano sa time, ako virus napreduje, i do popuštanja svih organa gde smo nemoćni“, priča ona, dodajući da su morbili za decu daleko opasniji od kovida.

morbil epidemija 6

Izbegavanje vakcine kao plod sumanutih teorija koje o njoj kruže doveo je do pada vakcinacije širom sveta. „Javile su se epidemije širom sveta. U Evropi 2017. godine počele su epidemije morbila u velikom broju zemalja“, podseća Nataša Rančić iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti niškog Instituta za javno zdravlje.

Prema podacima za Srbiju, stepen cepljenosti je u velikom padu. Tek tri četvrtine dece prima prvu dozu vakcine u drugoj godini života, dok oko 85 odsto primi drugu dozu pre upisa u školu. Imunolozi kažu da je potreban obuhvat od barem 95 odsto kako se zaraza ne bi javljala.

Epidemija se još može izbeći

U niškom Domu zdravlja i Institutu za javno zdravlje nam kažu da se pozivi za vakcinaciju roditeljima redovno šalju, a u slučaju neodazivanja, domovi zdravlja to prijavljuju sanitarnoj inspekciji.

Međutim, nema mnogo slučajeva da su roditelji kažnjeni jer nisu vakcinisali decu. Prema pisanju beogradskih medija, 2018. godine u vreme epidemije u Srbiji, kažnjeno je 48 roditelja novčanim kaznama u rasponu od 10.000 do 30.000 dinara.

Čak je i državni sekretar u Minsitarstvu zdravlja Mirsad Đerlek prošle sedmice rekao da kampanja o vakcinaciji treba da se sprovodi, a da roditelji treba da snose odgovornost.

morbil epidemija 5

Mirsad Đerlek

„Nijedan valjda roditelj ne želi da uništi zdravlje ili život svom detetu“, rekao je Đerlek. „Vakcinišite svoju decu, kalendar vakcinacije pravili su najveći stručnjaci u našoj zemlji i jedini način da sprečimo bilo koju virusnu bolest i da spasimo život ne samo dece, nego i odraslih je vakcina, vakcina, vakcina.“

Sudeći po rečima sagovornika DW, naredne sedmice su ključne da se predupredi epidemija. Direktorka Klinike za dečije interne bolesti Jelena Vojinović kaže da lekarima ostaje samo da mole i apeluju.

Ova imunološkinja tvrdi da epidemije neće biti ukoliko se smesta vakcinišu svi koji to do sada nisu uradili. Tako će, kaže, mnogi životi biti spašeni.

Autor: Jelena Đukić Pejić

DW.com

Povezani članci

  • Šta je presudilo na izborima u Nišu?

    Posle lokalnih izbora u Srbiji, sve je uglavnom isto. Ali ne i za Nišlije. Kako to da je opozicija najveći uspeh postigla u tom gradu? Koji su faktori na to uticali?

  • Majstori iz Srbije - Ima li još ko da ode?

    Od 01. juna Nemačka zapošljava iz zemalja Zapadnog Balkana i do 50.000 radnika godišnje - duplo više nego do sada. Istražujemo da li će neki majstor ostati i u Srbiji?

  • Lokalni izbori u Nišu – nikad mirnija kampanja

    Za lokalne izbore u Nišu koji se održavaju 2. juna proglašeno je 11 izbornih lista. Većina se zove slično. Čak sedam njih u svom nazivu ima reč „Niš“, dve imenicu „snaga“, a jedna ima i reč „Rusija“ i reč „Niš“.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim