Fajront u osam

novembar 20 2021

Petina ljudi u ugostiteljstvu je izgubila posao, promet je praktično prepolovljen tokom pandemije. Mnogi lokali zatvaraju vrata u 20 časova jer im ni konobari i kuvari nisu vakcinisani.

U pet do osam konobar jedne od omiljenih kafana u Nišu „Meze“ ljubazno prilazi gostima: „Molim Vas, naše radno vreme upravo ističe. Radimo do osam.“ Bez mnogo polemike, gosti kupe stvari sa kafanskog stola i oblače jakne. Dogovaraju se gde će popiti kafu i piće posle večere.

Niš je poznat po velikom broju kafana i kafića i nema ulice u kojoj ovakva mesta nisu svakodnevno puna. Od pre četiri nedelje to se promenilo.

Od kraja oktobra potrebne su kovid-propusnice za večernji boravak u ugostiteljskim objektima. Na početku su bile potrebne od 22 časa i većina kafića i restorana je radno vreme prilagodila tome, ali je od prošle sedmice to pomereno na 20 časova.

COVID certifiikati kafici 12

To je podelilo i građane i ugostitelje, a ove potonje stavilo pred novi problem. Vlasnik pomenute niške kafane „Meze“ nije imao mnogo izbora.

„Odlučili smo se da skratimo radno vreme jer mi je osoblje nevakcinisano. Od 17, 18 zaposlenih, imamo tri vakcinisana radnika, i još nekoliko njih koji su preležali koronu“, kaže nam Đorđe Milojević. „Nismo želeli da odvajamo goste, vakcinisane od nevakcinisanih, mislim da je to ružno, ali stoji i taj problem nedostatka radnika koji mogu da rade posle 20h.“

Broj prekršajnih naloga nije veliki

Kafana sa više od trideset stolova pokušala je poslednjeg vikenda da radi duže, sa kovid-propusnicama te su svi zaposleni testirani i na ulaz su postavljena dva kovid-redara. Ali, komunalna policija je izbrojala deset osoba više od dozvoljene 93 za tu kvadraturu.

COVID certifiikati kafici 04

„Ispraznili su sve, došla je interventna i zatvorila nas na 24 sata. Bilo je baš ružno, vrlo sam razočaran. Posebno što je cilj ovih mera bio da u lokalu svi budu vakcinisani. Tada sam odustao od namere da radim sa kovid-propusnicama“, objašnjava Milojević. Još ne zna kolika ga novčana kazna čeka za taj prekršaj.

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu nije znalo da navede koliko je takvih slučajeva bilo u Srbiji jer, kažu, statistiku vodi svaka lokalna samouprava za sebe.

U upravi Beograda su odgovorili da su između 23. oktobra i 17. novembra izdata 42 naloga protiv gostiju bez kovid-sertifikata, i samo dva prekršajna naloga ugostiteljima. Kažnjeno je i 14 kovid-redara zbog nepoštovanja mera lične zaštite.

COVID certifiikati kafici 05

Niška komunalna policija sa sanitarnom inspekcijom dnevno prekontroliše tek desetak ugostiteljskih objekata koji rade posle osam uveče. Koordinator ove službe Dejan Kovačević kaže da su samo u jednom od njih izdali prekršajne naloge. „Izdat je prekršajni nalog preduzetniku u iznosu od 150.000 dinara, kovid-redaru u iznosu od 30.000 i dva prekršajna naloga za fizička lica, po 5.000 dinara“, kaže Kovačević.

Prete otkazi

Ako samo u Nišu ima oko 550 ugostiteljskih objekata, niška kafana „Meze“, koja zatvara ranije, nije usamljen slučaj. To potvrđuje i Bojan Mitić, predsednik niškog Udruženja ugostitelja koji kaže da u tih 550 objekata ima oko 6.000 radnika, i da se većina još nakon prve uredbe Vlade opredelila za skraćenje radnog vremena kako se ne bi suočili sa visokim novčanim kaznama.

COVID certifiikati kafici 01

„To bi za mnoge kolege značilo i trajno zatvaranje nakon dvadesetomesečnog rada u restriktivnim okolnostima gde su ugostitelji izgubili 162 radna dana“, kaže Mitić. „Većina kolega će potražiti način da smanjenjem troškova održi poslovanje, a jedna od tih mera je dodatno smanjenje angažovane radne snage.“

U tom udruženju procenjuju da je svaki peti radnik u ugostiteljstvu u Nišu već ostao bez posla. Mitić dodaje da u Srbiji ima 67.000 radnika u ugostiteljstvu i da bez pomoći države teško može da se održi poslovanje.

U Ministarstvu turizma, nadležnom za ugostiteljsku oblast, ne znaju koliko je pao ukupni obrt u ugostiteljstvu. Tamo podsećaju da je u julu i avgustu ugostiteljima isplaćeno po 30.900 dinara po zaposlenom.

COVID certifiikati kafici 10

Ugostitelji u Nišu kažu da jedva drže nos iznad vode. „Od početka pandemije izgubili smo 60 odsto ukupnog prihoda, tokom prošle zime smo morali da otpustimo polovinu radnika“, kaže vlasnik jednog popularnog kafića koji nije hteo da mu otkrivamo ime. Sada je pak rešio da radi, i da ne skraćuje radno vreme.

„Edukovali smo ljude o vakcinaciji, pristali su na to, većina radnika je prihvatila to kao jedino rešenje da bi mogli da radimo koliko-toliko normalno“, kaže on. „Kod nas niko nije kažnjen, inspekcija dolazi otprilike triput nedeljno i proveravaju svima sertifikate. Kafići su sad postali najbezbednije mesto za rad. To je – što je, moramo s tim da radimo, ne vredi da pravimo sebi dodatne probleme.“

Autor: Jelena Đukić Pejić                       DW.com

Povezani članci

  • Ambasador Niša – kompanija Neomedica osvojila svet

    Osnovana na samom početku ovog milenijuma, kompanija Neomedica započela je kao porodična firma. Danas upošljava veliki broj zaposlenih, od kojih su mnogi vrsni naučnici i sa takvim timom osvaja svet.

  • Za Srbiju 12 miliona evra iz Fonda solidarnosti EU

    Ministarka za evropske integracije i nacionalna IPA koordinatorka Jadranka Joksimović potpisala je 13. aprila u ime Republike Srbije Sporazum o poveravanju, kojim je Evropska unija našoj zemlji bespovratno dodelila 11.968.276 evra iz Fonda solidarnosti EU, za finansiranje hitnih aktivnosti u borbi protiv kovida 19, kao i za sprovođenje ostalih mera u oporavku srpskog zdravstvenog sistema.

  • Šta nam se dešavalo u 2021. godini pandemije?

    Godinu koju ostavljamo za sobom pamtićemo po ograničenjima i traženju rešenja za mnoge probleme koje nam je stvorila pandemija korona virusa. Podsetite se kako je hronološki izgledala 2021.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim