Novinarske veštine za organizacije koje se bave ekologijom

decembar 15 2019

Medijski istraživački centar završio radionice za nevladine organizacije koje se bave ekologijom. Radionice su iz oblasti novinarstva, fotografije i videa u okviru projekta “Sa više znanja do većeg uticaja”.

Ekološke organizacije svakodnevno pokreću brojne akcije trudeći se da Niš bude bolje mesto za život. Iako  spasavaju životinje, uređuju naselja, čiste reke, sade drveće – za njihov posvećen rad ponekad nema dovoljno prostora u medijima. Jedan od razloga je i što često ne umeju da istaknu važne informacije kroz saopštenja, te budu nedovoljno ispraćeni u javnosti.press saviseznanjadoveceguticaja 2

Zbog toga je Medijski istraživački centar preko projekta “Sa više znanja do većeg uticaja”, pokušao da aktiviste niških eko – organizacija nauči  osnovama medijskog izveštavanja. Aktivisti su prošli  teorijske i praktične radionice  fotografije, onlajn novinarstva, videa i mobilnog novinarstva.

„Važno je da rad eko - organizacija bude vidljiv građanima, jer je to u interesu svih nas. Mediji često žele da objave priču, ali zbog mnoštva događaja ili nedovoljno zanimljivo napisanog poziva ne dođu na akciju koje organizuju organizacije koje se bave ekologijom. Zato je bitno da znaju da naprave dobru fotografiju koja može biti objavljena, da znaju da napišu novinarski tekst koji može biti objavljen i da naprave prihvatljiv video koji će biti plasiran ne samo na društvenim mrežama, već i u medijima“, kaže urednica Medijskog istraživačkog centra Jelena Đukić Pejić.press saviseznanjadoveceguticaja 5

Ona je dodala da nevladine organizacije igraju veoma važnu ulogu u u procesu donošenju zakona i reformi kada je reč o pristupanju Srbije Evropskoj Uniji, s obzirom na to da se čak trećina svih propisa i reformi odnosi upravo na poglavlje 27.

Jedna od niških organizacija koja je rado učestvovala u obukama MICa je ZOO planet. Iako imaju odličnu saradnju sa medijima, volonteri ZOO planeta su prošli sve radionice kako bi sami mogli da na najbolji način zabeleže svoje akcije.press saviseznanjadoveceguticaja 6

“Mi ne biramo vreme kada spasavamo životinje. Nekad je to i u sred noći, nekad nema vremena da se pozovu mediji. Kada nam prijave zmiju u kući ili automobilu, svakako da gledamo da prvo pomognemo, a onda obavestimo novinare. A onda kad bude gotovo, bitno je da imamo kvalitetnu fotografiju, video – snimak i izveštaj za medije. Zato su nam ove radionice bile dragocene, jer da nema medijske podrške građani ne bi znali kome da se obrate za pomoć, a i mi putem medija apelujemo za pomoć koja nam je ponekad potrebna za negu životinja ”, objašnjava Dušan Stojanović iz Zoo Planeta.press saviseznanjadoveceguticaja 3

Koliko je polaznicima radionica bila od koristi, objašnjava i činjenica da skoro svi nakon treninga o pisanju poziva i izveštaja za medije zaključili da su u do sada u prvi plan plasirali nezanimljive i nedovoljno atraktivne činjenice, kažu u MIC-u.

Projekat  “Sa više znanja do više uticaja” , jedan je od 22 projekta koje je finansirao je Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Niša.press saviseznanjadoveceguticaja 4

“Sada izdvajamo mnogo više novca kako bismo podržali nevladin sektor. Nekada su sredstva bila minimalna, ove godine odvojili smo 4 miliona dinara. Planiramo da naredne godine još uvećamo ovu sumu, što će nadam se, doprineti da organizacije rade još više, lakše, bolje i kreativnije”, kaže Ivana Krstić, sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

U korist ekologije ide i uredba o ekološkoj taksi koju je nedavno donela Vlada Republike Srbije. Prema najavama, ona će omogućiti više novca za lokalne samouprave koji će morati da se namenski utroši na ekologiju. Tako će već od 01. januara više novca biti uloženo u zaštitu životne sredine i podršku ekoloških organizacija, zaključuju iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine Niš.

Autor: MIC

Povezani članci

  • James Hill: Pojavom AI potonuli smo u more slika i informacija

    Mislim da generalno problem sa kojim se svi suočavamo je kako se odupreti ovakvom iskušenju koje donosi veštačka inteligencija, rekao je James Hill, novinar i fotograf magazina New York Times. On je u intervjuu za MIC rekao da i sam lično teško shvata kako to da se toliki broj fotografa ne može odupreti iskušenju da posegnu za ovakvim alatima manipulacije.

  • Podcenili su nas svi, poručuju iz Gornjih Nedeljica

    Nakon dve pune godine, Rio Tinto je ponovo glavna tema u Srbiji. Zvanična podrška EU i nova podrška predsednika Srbije, uvela ih je u novu rundu. Naša reporterka razgovarala je sa meštanima Gornjih Nedeljica, ali i sa Rio Tintom.

  • „Kada ustanem ujutru pomislim kako mi je lepo ovde“

    Ivana Bogdanov i Dušan Crkvenjakov, par koji je četiri godine živeo u Kini, odlučili su se na ekološki način života. Ostavili su užurbani ritam grada iza sebe i preselili se na istok Srbije, gde su sagradili modernu ekološku kuću od blata i slame.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim