Uskrs tokom policijskog časa - slavlje u krugu uže porodice

april 19 2020

Pozdravi „Hristos vaskrse“ i „Vaistinu vaskrse“ ove godine će se razmenjivati uglavnom preko telefona jer nema poseta rodbini i prijateljima.

Uskrs u policijski čas - slavlje u krugu uže porodice

 Porodice u Srbiji Uskrs proslavljaju bez odlaska u crkvu, tradicionalnog okupljanja svih generacija na svečanom ručku i bez darivanja farbanim jajima jer je u vreme najvećeg hrišćanskog praznika, kao mera suzbijanja bolesti COVID-19, građanima zabranjeno kretanje.  Porodicu Vulić epidemija ne ometa da se prazniku Hristovog vaskrsenja raduje kao i prethodnih godina.

Devojčica Zara svoj četvrti Uskrs dočekuje u vanrednom stanju i policijskom času dugom 84 sata. Seća se da je prošle godine sa sestrama od tetke u selu kod bake i deke brala cveće, sakupljala jaja po dvorištu i pomagala baki da ih ofarba u ljusci od luka. Danas sa roditeljima Milicom i Vladimirom ostaje u svojoj kući u centru grada.Uskrs Corona 10

„Razlikovaće se ova proslava Uskrsa zato što moramo ostati kod kuće, tako da ga ove godine nećemo provesti sa svojim najmilijima, bakama, dekama, sestrama... Proslave su do sada bile propraćene ručkom i zajedničkim razgovorima, kucali smo se jajima i takmičili se ko će pobediti. Ove godine ćemo sami provesti Uskrs, i u tom smislu sam se potrudila da Zari, odnosno svima nama, praznik bude što zanimljiviji“, priča Milica.

Pozdravi „Hristos vaskrse“ i „Vaistinu vaskrse“ ove godine će se razmenjivati uglavnom preko telefona. Moderne tehnologije pomažu da se razdvojenost sa bakama, dekama, tetkama, ostalima u porodici i prijateljima lakše podnese.

„Svakodnevno se sa našim najmilijima čujemo putem video poziva. Tako ćemo i u vreme Uskrsa imati utisak da smo zajedno“, kaže Milica.

Njenu kreativnost i praznično raspoloženje pokazuje bogata uskršnja dekoracija u dvorištu i kući.

„Ove godine nismo u mogućnosti da idemo u knjižare i razne radnje kako bismo obezbedili sav materijal koji se obično kupuje za vreme uskršnjih praznika“, kaže Milica.Uskrs Corona 03

Njoj to ne smeta jer ima pregršt ideja za ukrase od materijala koje svi imamo kod kuće. Dovoljno je, savetuje Milica, kuglicu od vate zalepiti na novinski papir isečen u obliku zeca, pa će omiljen uskršnji lik dobiti rep. Plastične flaše od vode mogu se iseći pri dnu, ukrasiti nalepnicama ili bojama i pretvoriti u korpice za farbana jaja.    

Da isecka obojeni papir u oblike leptirića, cvetova i jaja i zalepi ih na balkonsko staklo pomogla joj je ćerka, a zajedno su ofarbale i prvo uskršnje jaje, ali na malo drugačiji način nego što bi to učinile sa bakom.Uskrs Corona 07

„Pošto Zara jako voli da crta, imamo flomastere, vodene boje, tempere. Odlučili smo da jaja ove godine farbamo temperama uz pomoć štapića za uši i prstića“, priča Milica, dok njena ćerka ponosno pokazuje svoje prvo šareno jaje.

Dala bi ga baki, ali jedino što će moći jeste da joj pošalje sliku.

Piše: Sanja Janačković

Povezani članci

  • Umesto da čeka na operaciju do jeseni - za Uskrs kod kuće

    Kardiohiurzi iz Niša ovih nedelja su u centru pažnje. Prekovremenim neplaćenim radom u roku od tri meseca odradili su listu čekanja za hirurške intervencije. Za svet su junaci, a oni kažu da su samo radili svoj posao.

  • Ambasador Niša – kompanija Neomedica osvojila svet

    Osnovana na samom početku ovog milenijuma, kompanija Neomedica započela je kao porodična firma. Danas upošljava veliki broj zaposlenih, od kojih su mnogi vrsni naučnici i sa takvim timom osvaja svet.

  • Manastir Đunis – nada vernika

    Manastir Đunis krije brojne moći. Ali prema verovanju hodočasnika, deo tih moći mogu se videti samo na praznik Pokrov Presvete Bogorodice. Tog dana na hiljade pravoslavnih vernika uputi se ka Đunisu u nadi da će im se želje ostvariti.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim