Niš nema dvoranu za klizanje, ali ima šampionku Sofiju

april 05 2017

Sedmogodišnja Sofia Rodić iz Niša osvojila je minulog vikenda bronzanu medalju na medjunarodnom kupu u slovenačkom gradu Celju i tako postala prvi stanovnik Niša sa medaljom u brzom klizanju na jednom medjunarodnom takmičenju.

Njen uspeh je utoliko veći ukoliko se uzme u obzir da je u Sloveniju otišla sa svega šest treninga na pravoj klizačkoj stazi i bez profesionalnih klizaljki.

sofija rodic 1

                                                          Sofia Rodić

Sofijin otac Petar Rodić  rekao je da je konkurencija u Celju bila veoma jaka jer je učestvovalo 160 deteta iz deset evropskih zemalja u kojima brzo klizanje ima dugu tradiciju, a takmičari imaju uslove da treniraju tokom cele godine.

"Sofija se borila kao lav i na kraju joj je zamalo izmakla zlatna medalja. Medjutim jedino je ona tamo imala dečije klizalje, a ne profesionalne", rekao je Rodić.

Prema njegovim rečima, Sofija je u Celju pobrala simpatiije i takmičara i trenera koji su ocenili da bi bila nadmoćno prva samo da je imala profesionalne klizaljke sa dugim "nožem" i kratkom cipelom.

sofija rodic 4

                                                          Sofia i Petar Rodić

"Sofijina majka Biljana i ja verujemo da bi pobedila i da je imala samo još četiri trening na pravoj stazi. Medjutim i za ovih šest treninga je morala da se mnogo potrudi i da ustaje u pet ujutru", kazao je Rodić.

On je podsetio da se Sofija može pohvaliti i titulom državnog prvaka u brzom klizanju, iako Niš nema pravu dvoranu za klizanje već dečije klizalište koje radi svega par meseci tokom zime.

sofija rodic 5

"Sofija trenira vožnju rolera u niškom klubu "Oksidžen", ali će se takmičiti  ubuduće i u klizanju za beogradski klub "Intro Lajn" jer Niš nema  klub brzog klizanja", objasnio je je Rodić.

Za dve godine koliko vozi rolere, dodao je Rodić, Sofija je pobedila na brojnim domaćim i medjunarodnim takmičenjima.

sofija rodic 6

Izmedju ostalog je državna prvakinja u brzoj vožnji rolera, pobednica beogradske "Rolerijade", medjunarodne trke u veleslalomu i slalomu na rolerima.

Sofija Rodić, djak prvak škole "Ratko Pavlović", rekla je za Betu da voli da trenira, takmiči se i da nema tremu kada se nadje na startu.

"Na plašim se trka. Osvojila sam u trkama na rolerima 19 medalja, puno pohvalnica i jedan pehar", kazala je Sofija.

sofija rodic 3

Ona je dodala da je njena velika želja da se i dalje takmiči i to pre svega u brzom klizanju, a potom u brzoj vožnji rolera, slalomu i veleslalomu na rolerima.

Želja joj je takodje, kazala je, da i dalje trenira odbojku i skijanje, ali da u školi i ubuduće dobija sve same cvetiće i smajliće.

Piše: Biljana Ljubisavljević

Foto: Saša Đorđević

Povezani članci

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim