Studentski start ap - centar prvi korak do Naučno-tehnološkog parka u Nišu

oktobar 15 2017

Mesec dana nakon otvaranja Studentskog start-ap centra na Elektronskom fakultetu u Nišu njegovi stanari imaju samo reči hvale za ustanovu koji predstavlja novinu u našoj zemlji. Savremeno opremljen prostor, odlični uslovi rada i korisne edukacije samo su neke od dobrih stvari koje stanari ističu.

Student doktorskih nauka na Elektronskom fakultetu u Nišu i  jedan od stanara Studentskog start-ap centra Vladimir Mitić (25)  rekao je za Medijski istraživački centar da su za njega, od kada se uselio u Centar, od  najvećeg značaja bili seminari i to ne samo usko stručni već i iz ekonomije i marketinga.

elfak tehnoloskipark 3

                                                          Vladimir Mitić

„Imam ideju da otvorim firmu koja će proizvoditi robote koji će se koristiti u nastavi u srednjim školama i na fakultetima. Imao sam neku predstavu o tome kako biznis funkcioniše, ali nakon predavanja koje smo imali, sada imam drugačije mišljenje. Krenuo sam da istražujem tržište i došao do saznanja da na našem tržištu postoje roboti koji su ili previše komplikovani za razumevanje ili su previše jednostavni. Moja ideja je da pravim robote koji će se kretati i koji će moći da se programiraju“, izjavio je Mitić.

On je kazao da Studentski start-ap centar raspolaže kompletnom opremom neophodnom za rad firme poput one koju on hoće da otvori.

„Osim računara i 3D štampača na raspolaganju su nam i savremeni uređaji poput osciloskopa, a kao neko ko tek otvara firmu takve aprate i opremu sigurno ne mogu sam da kupim. Mnogo mi znači i to što sam u stalnom kontaktu sa drugim stanarima koji se bave sličnim stvarima i možemo da razmenjujemo ideje i iskustva“, naglasio je Mitić.

Pomoćnik gradonačelnika Niša i profesor niškog Elektronskog fakulteta  Goran Đorđević rekao je za Medijski istraživački centar da su Vlada Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP)  uložili u otvaranje Studentskog start-ap centra 41 milion dinara.

„Start-ap centar sada ima 650 kvadrata i uslovno rečeno, dve grupe stanara. Jednu grupu predstavljaju kompanije koje imaju inovativnu ideju a osnovane su u poslednje dve godine, a drugu grupu čine studenti koji koji imaju ideju da realizuju neki projekat kroz start-ap firmu koju će otvoriti u nekoliko narednih meseci. Na prvi konkurs za stanare raspisan minulog avgusta stigle su prijave devet stanara. Uskoro ćemo raspisati novi konkurs i očekujemo da se na njega javi još desetak kompanija. Prostor dozvoljava da u Start-ap centru imamo oko 15 kompanija. Njima ćemo pomagati na različite načine, pre svega edukacijom i pružanjem knjigovodstvenih usluga“, rekao je Đorđević.

elfak tehnoloskipark 2

                                                          Goran Đorđević

On je istakao da se ne odustaje od prvobitne ideje da Studentski start-ap centar bude mesto koje će služiti prvenstveno za to da se studenti obučavaju i uključuju u praktičan rad.

„Prvobitna ideja bila je da formiramo Studentski kreativni centar za najbolje studente  i srednjoškolce u Nišu koji su spremni da se uključe u inženjerstvo i pre diplomiranja. Iza ideje koja je potekla sa Elektronskog fakulteta stao je grad Niš, a podržala Vlada Srbije prilikom prošlogodišnjeg boravka u Nišu. Krenulo se u njenu realizaciju, ali je ideja u međuvremenu evaluirala u ideju da se prostor proširi i da se umesto Kreativnog centra otvori Studentski start-ap centar sa prostorom za rad i studenata i start-ap kompanija“, objasnio je Đorđević.

elfak tehnoloskipark 1

On je kazao da je prvobitna zamisao malo promenjena, ali je ostalo osnovno opredeljenje da se u Centru razvija inovativno preduzetništvo zasnovano na najsavremenijim IT tehnologijama.

„Sada smo korak  bliže cilju da stvaramo kompanije koje proizvode za sebe i svoje okruženje, a ne rade za drugoga. Ideja međutim nije da Studentski start-ap centar ostane zauvek u prostoru u kome se sada nalazi, već da se proširi na Multifunkcinalni aneks koji će se graditi pored Elektronskog fakulteta. Taj aneks predstavljaće drugu fazu ka konačnom cilju, a to je izgradnja Naučno-tehnološkog parka na uglu Bulevara Nikole Tesle i ulice Aleksandra Medvedeva. Namera nam je da napravimo „protočan“ sistem. U Studentskom start-ap centru bi se kreirale inovativne ideje, u Multifunkcionalnom aneksu bi se razvijale, a realizovale u Naučno-tehnološkom parku. Čitav taj proces od kreiranja ideje do njene realizacije trebalo bi da traje pet godina“, rekao je Đorđević.

On je izjavio da su za gradnju Multifunkcionalnog aneksa i za zgradu Naučno-tehnološkog parka već izdate građevinske dozvole. Predstoji, dodao je Đorđević, izrada izvođačkih projekata i raspisivanje tendera.

„Ukoliko sve protekne bez problema, na proleće 2018. godine krenuće izgradnja oba objekta. Multifunkcionalni aneks imaće bezmalo 6.800 kvadrata, a Naučno-tehnološkli park 14.000 kvadrata. Rok izgradnje aneksa biće 14 meseci, a Naučno-tehnološkog parka 22 meseca. Za izgradnju i kompletno opremanje objekata savremenim uređajim biće potrebno 15 miliona evra. Taj novac obezbediće Evropska investiciona banka“, kazao je Djordjević.

Prema Đorđevićevim rečima, procene govore da će u Multifunkcionalnom aneksu i Naučno tehnološkom parku raditi oko 500 viskoškolovanih stručnjaka spremnih za biznis. „Školovanje jednog stručnjaka koji se bavi naprednim tehnologijama košta oko 100.000 evra. Ukoliko bi samo 100 od ukupno 500 takvih stručnjaka otišlo u inostranstvo za naše društvo to bi značilo gubitak od 10 miliona evra. Njihovo zapošljavanje u Naučno-tehnološkom parku i ostanak u Nišu znače povratak uloženih sredstava u tom iznosu“, istakao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, očekivanja su da Multifunkcionalni aneks i Naučno-tehnološki park budu mesta u kojima će se stvarati kompanije koje će proizvoditi inovativne proizvode i usluge, što će uticati na rast privrede u čitavom regionu. „Inovativne kompanije pomažu da se inovativnost „prelije“ u kompanije koje rade u tradicionalnim industrijskim granama. One takođe mogu da budu podrška inostranim investitorima da unaprede proizvodnju koju imaju ovde. Mogu da utiču i na razvoj poljoprivrede, turizma i ostalih grana privrede“, istakao je Đorđević.

elfak tehnoloskipark 4

On je kazao da, iskustva drugih naučno-tehnoloških parkova, uključujući i onaj u Beogradu govore da kada se  prostor parka posle nekog vremena ispuni kompanijama, oko njega počnu da „kruže“ druge kompanije koje hoće da postanu stanari  iskoriste pogodnosti za rad koje pruža.

Đorđević je podvukao da će sistem biti uspostavljen tako da jedne kompanije izlaze iz Naučno-tehnološkog parka i nastavljaju da samostalno posluju, dok druge nove ulaze.

Piše; Biljana Ljubisavljević

Povezani članci

  • Šta je presudilo na izborima u Nišu?

    Posle lokalnih izbora u Srbiji, sve je uglavnom isto. Ali ne i za Nišlije. Kako to da je opozicija najveći uspeh postigla u tom gradu? Koji su faktori na to uticali?

  • Lokalni izbori u Nišu – nikad mirnija kampanja

    Za lokalne izbore u Nišu koji se održavaju 2. juna proglašeno je 11 izbornih lista. Većina se zove slično. Čak sedam njih u svom nazivu ima reč „Niš“, dve imenicu „snaga“, a jedna ima i reč „Rusija“ i reč „Niš“.

  • Rane ne zaceljuju, a život ide dalje

    Početak proleća među građanima Srbije budi posebne emocije, dani su sve lepši, a ljudi ipak tužni. Na 25. godišnjicu od početka bombardovanja Jugoslavije, razgovaramo sa ljudima iz Niša i Aleksinca.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim