Nišlije ne pristaju na prekid protesta, nastavljaju borbu za aerodrom

april 02 2018

Gradjani Niša nastaviće sa svakodnevnim protestima zbog odluke Gradskog veća da aerodrom "Konstantin Veliki" bude ustupljen državi, odlučeno je na današnjem, trećem po redu, protestnom skupu održanom na centralnom gradskom trgu.

Okupljanja će biti svakodnevno organizovana na zahtev gradjana koji su burno reagovali na predlog da se protest "zamrzne" do dana održavanja Skupštine grada.

protest aerodrom 3 3

Sutrašnji protest zakazan je za 10 sati ispred Gradske kuće zbog toga što je za prepodne najavljen dolazak u Niš potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović, a nrednih dana protesti će biti organizovani u 17 časova.

Predstavnici Nacionalne koalcije za decentralizaciju i Udruženog pokreta slobodnih stanara (UPSS) pokušali su da objasne okupljenim gradjanima da je odluka o privremenom prekidu protesta doneta zbog predstojećih praznika, ali okupljene Nišlije nisu prihvatile takav predlog.

protest aerodrom 3 4

"Nemamo šta da praznujemo, zovite ljude da izadju na ulice, zovite radnike da izadju iz fabrika", zahtevali su okupljeni gradjani.

Čuli su se i predlozi da se organizuju protestne šetnje i da se protesti organizuju ispred kuće gradonačelnika Niša. 

Spomenka Filipović, jedna od najstarijih učesnica protesta istakla je da su protesti jedini način da Nišlije sačuvaju aerodrom.

protest aerodrom 3 6

"Moramo da protestujemo svakog dana, oni ne smeju da održe sednicu Skupštine. Ako ne protestujemo svakog dana mogu lako da nas prevare. Rekli su da će skupštinsko zasedanje biti 10. aprila, a možda ga već sutra održe", rekla je Filipović.

protest aerodrom 3 5

Jovana Strahinjić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju kazala je da će se organizacijom protesta i pitanjima aerodroma ubuduće baviti koordinacioni odbor koji su formirali predstavnici većeg broja organizacija civilnog društva, medju njima i predstavnici te koalicije i UPSS-a. 

Djokica Jovanović, jedan od lidera Udruženog pokreta slobodnih stanara rekao je da je koordinacioni odbor danas okvirno definisao svoje zahteve.

"Tražimo da sednica Skupštine grada ne bude održana, da gradonačelnik i Gradsko veće podnesu ostavke, a da se na javnoj raspravi raspravlja o ekonomskoj opravdanosti ustupanja aerodroma državi", rekao je Jovanović.

Piše: B.Ljubisavljević

Foto: S. Đorđević

Povezani članci

  • Podcenili su nas svi, poručuju iz Gornjih Nedeljica

    Nakon dve pune godine, Rio Tinto je ponovo glavna tema u Srbiji. Zvanična podrška EU i nova podrška predsednika Srbije, uvela ih je u novu rundu. Naša reporterka razgovarala je sa meštanima Gornjih Nedeljica, ali i sa Rio Tintom.

  • Šta je presudilo na izborima u Nišu?

    Posle lokalnih izbora u Srbiji, sve je uglavnom isto. Ali ne i za Nišlije. Kako to da je opozicija najveći uspeh postigla u tom gradu? Koji su faktori na to uticali?

  • Lokalni izbori u Nišu – nikad mirnija kampanja

    Za lokalne izbore u Nišu koji se održavaju 2. juna proglašeno je 11 izbornih lista. Većina se zove slično. Čak sedam njih u svom nazivu ima reč „Niš“, dve imenicu „snaga“, a jedna ima i reč „Rusija“ i reč „Niš“.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim