Novi protest zbog aerodroma kada Vučić dodje u Niš Foto: Jelena Đukic Pejic

Novi protest zbog aerodroma kada Vučić dodje u Niš

april 18 2018

Predstavnici Inicijative "Ne damo niški aerodrom" danas su najavili novi protest gradjana Niša zbog "otimanja" aerodroma i to 25. aprila kada Aleksandar Vučić bude u Nišu zbog otvaranja drugog pogona kompanije "Leoni".

Član Inicijative i predsednik Upravnog odbora Nacionalne koalicije za decentralizaciju Mladen Jovanović rekao je da će mirno okupljanje gradjana biti organizovano u 18 časova, dok će mesto okupljanja biti naknadno odredjeno.

protest aerodrom leoni 2

"Mesto protesta  će biti odredjeno nakon što budemo saznali gde će se toga dana nalaziti pristalice Aleksandra Vučića. Ne želimo da se "poklopimo" sa njima jer ne želimo bilo kakve incidente", izjavio je Jovanović na konferenciji za novinare.

On je rekao da Inicijativa poziva gradjane da ostanu mirni uprkos svim provokacijama i uprkos "jako zapaljivim" izjavama koje daju političari i sa državnog i lokalnog nivoa.

"Potrebno je da "spuste loptu" i da vidimo šta je najbolje rešenje za aerodrom. Ovo što su oni uradili je javašluk", kazao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, Inicijativa upozorava da poklanjanje imovine i sertifikata niškog aerodroma državi, može naneti veliku štetu lokalnom i državnom budžetu, a može dovesti i do ukidanja aviolinija iz Niša.

protest aerodrom leoni 3

"Aviokompanije koje sada lete iz Niša, poput "Viz era" i "Rajan era" potpisale su ugovore sa niškim aerodromom, a nakon poklanjanja aerodroma druga strana neće postojati. Biće potrebni novi ugovori, a nema garancije da će ih avioprevoznici potpisati", naglasio je Jovanović.

On je istakao da, gubitkom druge ugovorne strane, avioprevoznici stiču pravo da traže nadoknadu štete za jednostrano raskinut ugovor.

"U tom slučaju bi grad plaćao "penale", a avioprevoznici bi mogli i da ne rade jer bi imali sigurnu nadoknadu sve do isteka ugovora 2021. ili 2022. godine", izjavio je Jovanović.

Kako je istakao Jovanović, Inicijativa će se, ukoliko se nastavi otimanje aerodroma obratiti Direktoratu za konkurenciju pri Evropskoj komisiji čiji je zadatak borba protiv toga da bilo ko utiče na cene na tržištu transporta i omogućavanja monopola.

"Izjave Aleksandra Vučića i ministarke Mihajlović govore nam da ugovor o koncesiji aerodroma u Beogradu ozbiljno narušava konkurenciju jer ograničava razvoj niškog aerodroma", kazao je Jovanović.

protest aerodrom leoni 1

Član Inicijative "Ne damo niški aerodrom" Miloš Bošković rekao je da se uzimanjem niškog aerodroma šalje poruka da "ne možete na lokalu da budete uspešni, već samo u Beogradu".

"Stalno se govori kako grad nema para, a država ima para za razvoj aerodroma. Ukoliko je zaista tako, dajte nam novac, umemo da raspolažemo njime", rekao je Bošković i dodao da se, kad god Beogradu zatreba novac bez problema vrši transfer novca iz državne u kasu grada Beograda.

Bošković je pozvao odbornike Skupštine grada Niša da dobro razmisle kada budu glasali o sudbini aerodroma "Konstantin Veliki".

"Predsednik i ministri će za koju godinu otići sa vlasti, a vi ćete ostati u gradu. Biće potrebno da pogledate ljude u oči i kažete zašto ste predali aedrom", rekao je Bošković.

On je istakao da u dosadašnje proteste nije umešan "strani faktor" kako su to rekli predstavnici vlasti u Beogradu, osim ukoliko se sve ono što je južnije od glavnog grada ne smatra stranim faktorom.

Piše: B.Ljubisavljević

Foto: MIRC

 

Povezani članci

  • Akušersko nasilje: javno govoriti, podnositi prijave

    Ohrabrene zbog lavine pokrenute u medijima nakon tragičnog slučaja akušerskog nasilja ovog januara u Sremskoj Mitrovici, brojne žene svakodnevno javno svedoče o „neprijatnostima“ koje su doživele na porođaju.

  • "Mladi ljudi oplemenjuju i treba im dati input da bi vratili duplo"

    Godinama unazad se o uspesima njenih đaka govori i van granica Srbije. Njen nastavni predmet je geografija, pa ipak, ova profesorka mlade uči životu, i da su znanje i predan rad najvažniji. U svojoj školi vodi preduzetničku sekciju, pa u mladim gimnazijalcima budi i preduzetnički duh. 

  • Položaj slepih u Srbiji: bolje nego pre, nedovoljno dobro

    Po prvi put u Srbiji, u Nišu je proteklog vikenda održan turnir u „golbalu“, sportu namenjenom za slepe i slabovide. To jeste uspeh, ali ti ljudi, kojih u Srbiji ima oko 12.000, i dalje imaju veliki broj problema.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim