Porodični biznis procvetao u plastenicima Foto: S. Djordjević

Porodični biznis procvetao u plastenicima

avgust 19 2018

Marija Vulović (23) iz Donjeg Medjurova kraj Niša jedna je od vlasnica gazdinstva iz niškog kraja kojoj su ovog proleća odobrena sredstva iz gradskog budžeta namenjena podsticaju mladih poljoprivrednih proizvodjača.

Marija i njen suprug Vlade (31) bave se proizvodnjom cveća, a od grada će dobiti maksimalno mogućih 500.000 dinara. Sredstva će iskoristiti za nabavku plastenika površine 400 kvadrata.

Marija Vulović, trgovac po struci, kaže da su sa suprugom pre dve godine počeli da proizvode cveće, ali su prethodnih godina to bile male količine, dok su ove godine posadili veliki broj lukovica i reznica i ozbiljno se posvetili tom poslu.

plastenici plant 2

„Trenutno proizvodimo pet vrste cveća – gladiolu, lizijantus, hrizanteme, ruže i bele kale. Planiramo da uskoro krenemo i sa proizvodnjom kala u boji i sa proizvodnjom turskog karnfila. Puno je posla u plasteniku, suprug pomaže koliko može s obzirom da radi u vojsci, a pomažu i moji roditelji, brat i snaja. Svako daje svoj doprinos onoliko koliko može. Brat je uglavnom zadužen za prodaju, suprug i ja smo prvestveno zaduženi za proizvodnju cveća.

Moj doprinos je sada nešto manji pošto na jesen treba da se porodim sa drugim detetom, izjavila je Vulović za Medijski istraživački centar.

plastenici plant 5

Ona je istakla da pomoć koju je njena porodica dobila od grada za nabavku plastenika predstavlja veliki podstrek za dalje proširenje proizvodnje cveća.

„Proizvodnja cveća zahteva velika početna ulaganja za nabavku plastenika, sistema za navodnjavanje, sadnog materijala, tako da svaka pomoć dobro dodje pošto smo rešeni da se ovim ozbiljno bavimo, da to bude pravi porodični biznis. Ja sam radila u svojoj struci, ali to nisu bili poslovi za stalno. Sada smo na početku, pa su i troškovi veći, ali tržište postoji, možemo da prodamo cveće tako da imamo ozbiljne planove za razvoj cvećarske proizvodnje“, izjavila je MarijaVulović.

plastenici plant 3

Vlade Vulović takodje potvdjuje da njihova porodica ima ozbilje planove kada je proizvodnja cveća u pitanju.

„Vidim perspektivu u ovome. Tržište je dosta veliko, za kvalitetnu robu uvek postoji kupac, ali ima kupaca i za onu manje kvalitetniju i jeftiniju robu. Imamo nameru da u narednih pet godina stalno povećavamo obim proizvodnje. Ove godine smo posadili 6.000 lukovica gladiola, sledeće godine ćemo proizvoditi 10.000 do 15.000 gladiola. Sada proizvodimo 4.000 lizijantusa, naredne godine ćemo u plasteniku koji ćemo kupiti uz pomoć grada, posaditi oko 10.000 sadnica. Povećaćemo i proizvodnju ostalih vrsta cveća. Verujem da će mi u jednom trenutku, kada proizvodnju povećamo do odredjenog nivo, cvećarstvo postati  stalan posao “, istakao je Vulović.

On je naglasio da njegova supruga i on smatraju cvećarstvo odličnim izborom, boljim nego što je to recimo proizvodnja povrća zbog toga što povrće donosi dobre prihode samo kada se proizvede rano, dok ga još nema dovoljno na tržištu, dok za cvećem postoji tražnja tokom čitave godine.

Vulovići su rekli da se kao i svi početnici susreću sa različitim problemima u poslu ali da uče u hodu. Mnogo im pomaže to što se na internetu  mogu da pronadju saveti uzgajivača cveća iz čitavog sveta, a pomoć im pružaju i dobavljači sadnica obezbedjivanjem potrebne literature.

Prema njihovim rečima, ima problema i koji se teško prevazilaze, poput problema sa pronalaženjem adekvatne parcele za gajenje cveća.

plastenici plant 1

„Pošto nemamo dovoljno sopstvenog zemljišta morali smo da ga uzmemo u zakup, ali je problem što nije uradjena komasacija zemljišta pa su sve parcele sitne. Ima i puno vlasnika koji ne obradjuju njive ali ne žele da ih izdaju u zakup. Uspeli smo ipak da uzmemo pod zakup zemljište od 25 ari, tako da sada cveće proizvodimo na tri parcele“, rekao je Vulović.

On je kazao da proizvodjačima cveća dodatno otežava i to što se naša zemlja ne nalazi u Evropskoj uniji tako da proizvodjači ne mogu da direktno kupuju lukovice i rasad iz Holandije već moraju preko posrednika koji imaju licence za uvoz.    

Udruženje gradjana „Plant“  obučava žene za gajenje cveća

Za nezaposlene žene i devojke sa sela Udruženje građana “Plant” iz Niša pokrenulo je krajem juna obuku za  gajenje cveća u plasteniku. Polaznice će tokom dva meseca na besplatnim radionicama u plastenicima Zorice i Milana Lilića u niškom naselju Vinik imati priliku da nauče sve što je potrebno o gajenju cveća.

Predsednica udruženja gradjana “Plant” Dragana Vukadinović izjavila je da se radionice organizuju kako bi se žene sa sela obučile za otpočinjanje sopstvenog biznisa u proizvodnji cveća u zaštićenom prostoru.

ekologija dw poglavlje27 3

“Cilj obuke je osnaživanje marginalizovanih žena sa sela kroz prevenciju i zaštitu od rodno zasnovanog ekonomskog nasilja. Kroz psihosocijalnu podršku, kroz umrežavanje, edukaciju i zajedničke akcije osnažićemo žene sa sela i motivisati ih za započinjanje sopstvenog biznisa. Polaznice radionica će steći znanja i veštine koje će direktno uticati na smanjenje njihove marginalizacije i diskriminacije kroz njihovu ekonomsku nezavisnost. Kroz ekonomsko osnaživanje žena direktno će se uticati na smanjivanje ekonomskog nasilja nad ženama”, istakla je Vukadinović.

Ona je podsetila da istraživanja govore da jedna od pet žena u Srbiji finansijski potpuno zavisi od svog partnera, a značajan deo njih se nalazi u situaciji da moli za novac za svoje potrebe ili da se bez njihovog znanja donose važne finansijske odluke.

Vukadinović je istakla da se pozivu za obuku za gajenje cveća odazvalo dvadeset žena iz niškog kraja i one uz pomoć Zorice i Milana Lilića već uče kako se cveće sadi, presadjuje iz manje u veću saksiju, kako se zaliva, prihranjuje i štiti od bolesti.

Miljana Milanović (57) iz Komrena, jedna od žena  koje su se uključile u obuku cveća koju „Plant“ organizuje, rekla je za Medijski istraživački centar da je do sada promenila više poslova u trgovini, ali da zbog svojih godina sve teže dolazi do posla, tako da joj se otpočinjanje sopstvene proizvodnje cveća čini kao odlična ideja.

„Imam već neko iskustvo u gajenju povrća, mislim da bih mogla da uspešno proizvodim cveće. Prijavila sam se da posle završene obuke radim sezonske poslove u plastenicima koje imaju Lilići. Tako ću steći dodatno iskustvo“, izjavila je Milanović.

Psiholog Maja Delibašić (35) iz Gornjeg Matejevca kazala je da suprug i ona na porodičnom gazdinstvu u Matejevcu trenutno gaje povrće i čuvaju koze, ali bi hteli da pokrenu i proizvodnju cveća kako bi stekli dodatne mogućnosti za zaradu.

„Dogodi se da godina „nije dobra“ ni za gajenje povrća ni za uzgoj koza, pa smo onda na gubitku. Ukoliko bi se bavili različitim stvarima, imali bi veće šanse za uspeh“, rekla je Delibašić.

Zorica i Milan Lilić istakli su da je cvećarstvo posao koji zahteva celodnevno angažovanje, ali može da donese onima koji se njima bave prosečnu platu.

„Mi smo krenuli 2004. godine sa tri, četiri vrste cveća i 3.000 biljaka, a sada imamo 20-tak vrsta i godišnje proizvedemo oko 70.000 do 80.000 biljaka. Krenuli smo bez ikakvog iskustva što se tiče proizvodnje cveća, učili smo u hodu, snalazeći se kako znamo i umemo. Sada već imamo dosta znanja, ali učimo i dalje, posebno kada se radi o zaštiti biljaka od bolesti“, izjavila je Zorica Lilić.

Obuku žena „Plant“ organizuje  u okviru projekta ’’Osnaživanje žena sa sela za proizvodnju cveća’’ koji je podržan od strane Ambasada Australije, u okviru programa direktne pomoći (DAP). 

Piše: B.Ljubisavljević

Foto: Saša Đorđević

disclaimer min kulture selo

Povezani članci

  • Šta je presudilo na izborima u Nišu?

    Posle lokalnih izbora u Srbiji, sve je uglavnom isto. Ali ne i za Nišlije. Kako to da je opozicija najveći uspeh postigla u tom gradu? Koji su faktori na to uticali?

  • Majstori iz Srbije - Ima li još ko da ode?

    Od 01. juna Nemačka zapošljava iz zemalja Zapadnog Balkana i do 50.000 radnika godišnje - duplo više nego do sada. Istražujemo da li će neki majstor ostati i u Srbiji?

  • Lokalni izbori u Nišu – nikad mirnija kampanja

    Za lokalne izbore u Nišu koji se održavaju 2. juna proglašeno je 11 izbornih lista. Većina se zove slično. Čak sedam njih u svom nazivu ima reč „Niš“, dve imenicu „snaga“, a jedna ima i reč „Rusija“ i reč „Niš“.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim