NAISSUS JAZZ FEST OD 2 - 4. NOVEMBRA U NIŠU

oktobar 24 2018

"Internacionalni susret džez muzičara NAISSUS JAZZ" biće održan od 2. do 4. novembra 2018. godine u niškom Narodnom pozorištu uz brojne prateće aktivnosti i predfestivalsko veče 1. novembra u aleksinačkom Centru za kulturu i umetnost.

“S obzirom da smo želeli da povežemo priču sa nastankom prvog festivala ’81. godine, kome je najveću podršku dao Centar za kulturu i umetnost, Aleksinac. I ove godine smo želeli da ih uvrstimo u plan i program – predfestivalsko veče, najava Naissus jazz festivala je upravo u Centru za kulturu i umetnost u Aleksincu, gde će nastupiti Big bend RTS, prvi put”, kaže Varvara Anastasijević, organizator i predsednik udruženja Jazz club Naissus.

Naissus jazz fest poslednji put održan je 1993. godine, a ove godine, pod sloganom Jazz Euphoria! kroz tri festivalske večeri, Nišlije će moći da čuju – Big Bend RTS (Srbija), St. Fusion band (Španija), Baptiste Herbin international quartet (Francuska), Vesna Petković feat. Who Man Dog (Austrija), Schime Trio + One (Srbija) i Claus Raible trio (Nemačka/Švajcarska).

Milan Zdravković, član organizacionog odbora kaže“Festival nastavlja tradiciju nečega što u sebi ima prefix susreta, a ovde, u ovoj ediciji festivala sve pršti od susreta. Imate susrete nacija, susrete kultura, kroz nastupe ST Fusion u jednom program ćete imati brazilsku, japansku i naravno, džez tradiciju. Sa druge strane, opet imate to susretanje, da ne kažem sukob tradicionalnog mejnstrim džeza kroz nastupe Big benda RTS, i sasvim novog, modernog džeza ljudi koji plivaju, koji traže neku novu muziku, koji traže način da dođu do tih novih klinaca”.

naisus jazz festival 2

Nakon koncerata u sali Narodnog pozorišta u Nišu, festival se seli u kafe bar Julijan Djupon, gde će svake večeri od 2 do 4. novembra od 23 sata nastupati i niške snage – domaći džez muzičari, Coffe shop band i Niški Jazztet. A na kraju će im se na Jam sessionu pridružiti i ostali učesnici festivala.

“Veliko mi je zadovoljstvo što ćemo bit ii na ovakav, indirektan način deo organizacije festivala, gde ćemo biti neka vrsta drugog stejdža, pogotovo što ja u takvoj muzici najviše i volim džem sešne. To jeste najbolji izraz – kako se slušaju i muzičari među sobom i energiju prenose na druge ljude” – rekao je Žarko Marković iz kafe bara Julijan Djupon.

U okviru Naissus jazz festa 3. i 4. novembra od 10 sati u Galeriji Sinagoga eminentni muzičari će održati i stručna predavanja pod nazivom "Kako i zašto zavoleti jazz...", u saradnji sa Centrom za doživotno učenje Fakulteta umetnosti iz Niša. Teme koje će obrađivati su "Jazz kao umetnički fenomen 20. veka" i "Improvizovana muzika u sistemu obrazovanja".

“Mislim da je edukacija neophodna. Lično bih voleo da Niš ima 12 festivala godišnje. A kako i zašto zavoleti džez – pa to je najveći fenomen 20. veka, od koga su nastali svi muzički stilovi”, smatra Branislav Miljković, džez promoter i autor knjige „KAKO I ZAŠTO ZAVOLETI JAZZ“, koji je i pre 25 godina učestvovao u organizaciji festivala i Naissus džez kluba.

Detaljni program i biografije učesnika možete pogledati na sajtu Festivala.

Povezani članci

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim