“Majdanpek u strahu za svoju Staricu” nagrađen na Vrmdža festu

avgust 01 2022

Video prilogu “Majdanpek u strahu za svoju Staricu” autorke Jelene Đukić Pejić dodeljeno je specijalno priznanje za doprinos u podizanju svesti o ekologiji na ovogodišnjem Internacionalnom festivalu dokumetarnog filma “Vrmdža fest”.

Ove godine na konkurs se prijavilo više od 70 dokumentarnih filmova i televizijskih video priloga, u tri kategorije – kategorija turističkog filma, kategorija ekološkog filma i kategorija kulture života na selu. Prilog “Majdanpek u strahu za svoju Staricu” dobitnik priznanja za doprinos u podizanju svesti o ekologiji, govori o meštanima Majdanpeka koji kampuju i protestuju na vrhu planine Starica pokušajavajući da na taj način zaustave neregularne radove u rudniku bakra i spase okolinu i svoj grad.

Posebna nagrada „Petar Lalović“ za doprinos podizanju svesti pripala je Ratku Orozoviću. Novinar, pisac, reditelj, posvetio je profesionalni život očuvanju prorode.

„Piroda uzvraća udarac. Ne možeš ti napast prirodu, da ti ona ne vrati. I ove poplave, ove toplote, ovo sve, to je povratak čovjeku. Hoćeš da uništavaš prirodu? Evo ti šamar“, smatra Ratko Orozović.

vrmdza fest 2022 1

Prema rečima Slaviše Krstića iz Lokalne akcione grupe „Rtanj“, koja je i organizator frstivala, selo Vrmdža u poslednjih par godina postalo je prava turistička atrakcija. Veliki doprinos u oživljavanju i razvoju sela ima jedinstvena kulturna manifestacija Vrmdža fest. Karakteristika festivala je i po tome što se održava u samoj prirodi.

Međutim ove godine priroda se malo poigrala sa organizatorima pa je festival zbog jake kiše umesto na amfiteatru podno Latin grada održan ispod improvizovane nastrešnice u neposrednoj blizini.

Povezani članci

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim