Zatvoreno dopisništvo DW u Moskvi

februar 04 2022

Dojče vele (DW) je u petak zatvorio svoje dopisništvo u Moskvi. Uz to su svi novinari morali da vrate akreditacije. Prethodno su nadležni u Rusiji praktično zabranili rad DW.

Nemački servis za inostranstvo DW je zatvaranjem moskovskog studija reagovao na zabranu emitovanja koju je u četvrtak odredila ruska Vlada. U saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova obznanjeno je da se ukida signal DW na teritoriji Rusije.

Navedeno je da je ta mera reakcija na „neprijateljske akcije“ Nemačke prema ruskoj televiziji RT DE. U Moskvi je najavljena i provera da li DW treba označiti za „stranu agenturu“.

Moskva predviđa i sankcije protiv „predstavnika nemačkih državnih i javnih struktura koji su bili uključeni u suzbijanje emitovanja RT“. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije dodalo je da su ovo „prvi koraci“ i najavljuje „blagovremene“ nove reakcije.

Dojče vele će pokrenuti sudski postupak

Generalni direktor DW Peter Limburg je označio mere ruskih vlasti – zabranu emitovanja, zatvaranje dopisništva i oduzimanje akreditacija – kao „sasvim preteranu reakciju“. DW je iskorišćen kao „što se medijima dešava samo u autokratijama“, ocenio je Limburg.

On je najavio pravne korake protiv ruskih mera. DW od 2005. godine u Rusiji ima urednu licencu za emitovanje televizijskih kanala na engleskom i nemačkom. Za kanal DW na engleskom licenca traje do 2025, a za kanal na nemačkom do 2027. godine.

Zabrana RT DE kao povod

Prethodno je Medijski zavod Berlin-Brandenburg u sredu zabranio emitovanje televizijskog programa RT DE, koji je počeo sa emitovanjem putem interneta u decembru, pozivajući se na licencu dobijenu u Srbiji.

Medijski zavod je pak pokrenuo proveru jer RT DE, sa sedištem u Berlinu, nikada nije zatražio licencu u Nemačkoj.

Ove sedmice je i nadležna Komisija za dozvole i nadzor odlučila da RT DE ne može da se poziva na druge evropske licence. RT je potom najavio da će preispitati odluku pred sudom.

Rusija je više puta ponovila optužbu da su postupci protiv RT DE politički motivisani, što nemačka Vlada odbacuje.

DW.com

Povezani članci

  • Oružani sukob na Kosovu

    Prema saznanjima DW, naoružani Srbi koji su ubijeni ili uhapšeni nakon sukoba sa kosovskom policijom – odreda su lokalci. I to izgleda van kontrole Beograda. Srbija sada gubi prednost koju joj je Kurti davao.

  • Afrička svinjska kuga u Srbiji

    Još od 2019. godine afrička svinjska kuga došla je do srpskih uzgajivača svinja. Kako lek, ni vakcina ne postoje, svinje moraju na eutanaziju.

  • „Prekardašilo“ – poručili sa protesta u Nišu

    Nakon višenedeljnih masovnih protesta protiv nasilja koji se održavaju u Beogradu, ove subote protesti su oživeli i u drugim gradovima Srbije.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim