Sportom ka integraciji migranata Foto: S. Djordjević

Sportom ka integraciji migranata

mart 29 2019

Na forumu "Sport kao jezik svih kultura i nacija" održanom  danas u Sjenici, u okviru Podrške Evropske Unije upravljanja migracijama u Srbiji, ocenjeno je da sport može biti važan faktor integrisanja migranata u društvo. 

Košarkaš Nemanja Krstić, selektor Atletskog saveza Srbije Edin Zuković i sportski radnik Albin Totić složili su se da je većina migranata preživela težak period života u ratom zahvaćenim zemljama, ali i da im pored svega toga bavljenje sportskim aktivnostima može znatno pomoći i unaprediti kvalitet života.

Na početku foruma, premijerno je prikazan i istoimeni film u produkciji Medijskog istraživačkog centra i agencije Tačka press.

Košarkaš Nemanja Krstić kazao je da je i sam morao napuštati svoje rodno mesto kako bi se bavio sportom, pa mu je jasna bol koju migranti nose sa sobom.

IOM Sjenica Tribina sport 08

On je migrante ohrabrio da se bave sportom i pozvao na organizovanje zajedničke sportske manifestacije u Sjenici ili Novom Pazaru.

"Verujem da sport povezuje ljude, stvari i nova prijateljstva, i životna priča krene dobrim putem", dodao je Krstić.

IOM Sjenica Tribina sport 09

Selektor Atletskog saveza Srbije Edin Zuković je ocenio da sport utiče na kvalitetan razvoj ličnosti.

IOM Sjenica Tribina sport 06

Lekar škole fudbala "Pazar junior" Albin Totić poručio je migrantima iz Centra za azil u Sjenici da se bave sportom "jer ih to može osnažiti, dodatno oplemeniti i pomoći u integraciji sa lokalnim stanovništvom".

Migranti smešteni u Centru za azil u Sjenici naveli su da je sport u njihovim životima bitan, ali da su ratovi ugrožavali uslove da se njime i bave.

IOM Sjenica Tribina sport 04

"U našoj zemlji učili su nas da moramo ratovati ukoliko želimo biti srećni, da moramo ubijati kako bismo bili zadovoljni. Ovde smo naučili da to nije tako, shvatili smo da možemo živeti u miru i doživeti sreću bez ratovanja", rekao je Nubrahaman, mladić poreklom iz Avganistana.

IOM Sjenica Tribina sport 11

Učesnici foruma su zaključili i da migrante u Srbiji treba prihvatiti bez predrasuda o poreklu, naciji i neosnovanom bojaznošću da mogu naškoditi lokalnim zajednicama u kojima borave.

Forum je organizovala Medjunarodna organizacija za migracije u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije.

 

Povezani članci

  • Izazovi ženskog sporta u Srbiji: Nedovoljna medijska pažnja

    Uprkos izvandrednim uspesima koje postižu sportkistinje u Srbiji, njihova medijska vidljivost iznosi samo 7,6%, pokazuju istraživanja sportskog udruženja „Žene sport društvo“.

  • Migranti zaglavljeni, problemi se množe

    Vesti iz Srbije sve češće govore o sukobima krijumčara ili problemima koje prave migranti. No, podaci kažu da migranti češće sami bivaju žrtve. Naša reporterka obišla je Pirot gde su nedavno migranti optuženi za napad.

  • BiH – „zona za proterivanje“ Evropske unije

    U izbegličkom kampu Lipa kod Bihaća nastaje jedna vrsta pritvora za izgon kojeg finansira Evropska unija. Nevladin sektor strahuje da bi to mogao da postane pravi pritvor na spoljnoj granici EU.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim