Radionica za medije o izveštavanju o migrantskoj populaciji

jun 20 2019

Koje su posledice lažnih vesti i senzacionalističkog izveštavanja o migrantskoj populaciji koja boravi u Srbiji i kako očuvati profesionalne standarde novinarstva samo su neka od pitanja o kojima se diskutovalo na medijskoj radionici koja je u okviru projekta “Podr[ka EU upravljanju migracijama u Republici Srbiji” održana u Nišu.

O dalekosežnim posledicama neprofesionalnog medijskog izveštavanja govorila je Aleksandra Nikšić, urednica BBC vesti na srpskom jeziku. Aleksandra je predstavila iskustvo redakcije BBC i istakla postulat provere činjenica, kao najvažniji u procesu izveštavanja, dodajući da topla, lična priča života migranta može privući veliki broj čitalaca, a ne samo senzacija.Medijska radionica migracije 3

O tome koji su izazovi sa kojima se suočavaju predstavnici institucija i organizacija kada je reč o upravljanju migracijama prisutnim predstavnicima lokalnih i nacionalnih medija obratili su se nadležni iz Vlade Republike Srbije, lokalnih samouprava i pružaoci usluga na lokalnom nivou iz gradova koji primaju migrante i izbeglice na jugu Srbije.

Ivan Gerginov, pomoćnik komesara za izbeglice i migracije Republike Srbije, govorio je o velikoj osetljivosti lokalnog stanovništva na ljudsku patnju, imajući u vidu da se Srbija u proteklih 20 godina intenzivno suočavala sa migrantima, izbeglicama i interno raseljenim licima.

Maloletni migranti bez pratnje su često pod najvećim rizikom od trgovine ljudima radi seksualne, radne ili druge eksploatacije. Sanja Savić, predstavnica Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima, je rekla da je od 2015. godine primljeno više od 100 prijava slučajeva potencijalne trgovine ljudima, dodajući da je od toga identifikovano devet žrtava i da je najdominantniji oblik trgovina ljudima seksualna eksploatacija.Medijska radionica migracije 1

Sanja Živković iz Centra za smeštaj maloletnih migranata bez pratnje u Nišu je pojasnila postupanje socijalnih radnika prilikom zbrinjavanja dece bez pratnje odraslih, procedure smeštaja u hraniteljske porodice i institucije sistema socijalne zaštite.

O značaju uključivanja migrantske dece u predškolsko obrazovanje govorila je Suzana Lazarević, vaspitačica u Predškolskoj ustanovi „Naša radost“ u Bujanovcu.

Stanje javnog zdravlja je jedno od ključnih pitanja, koje je neretko bilo tema senzacionalističkih medijskih naslova u kontekstu prisustva migranata u Srbiji. Dr Biljana Popović, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Vranje, predstavila je retrospektivu situacije i mera koje su se preduzimale od 2015. godine do danas. Naglasila je da su sve preventivne zdravstvene mere ispoštovane te da se primenjivala i da se primenjuje redovna zaštita dezinfekcije, dezinsekcije, deratizacije.

O sistemu zdravstvene zaštite govorio je i Predrag Životić iz Svetske zdravstvene organizacije, koji se osvrnuo na način finansiranja usluga zdravstvene zaštite i usluga za migrantsku populaciju.Medijska radionica migracije 2

Primer upravljanja migracijama iz perspektive lokalne samouprave je izneo Bojan Ranđelović, pomoćnik gradonačelnika Pirota, uz podatak da je 3.000 migranata prošlo kroz tri prihvatna centra u pirotskom okrugu – Pirot, Bela Palanka, Dimitrovgrad.

Među lokalnim pružaocima javnih usluga koje su se takođe našle pred novim izazovima dolaskom migranata je bio i Centar za socijalni rad Pirot. Marija Vasić, direktorka Centra, slikovito je objasnila kompleksnost situacije:

„Kada se suočite sa osobom koja tvrdi da je maloletna, bez obzira što nema nijedan identifikacioni dokument, morate da uradite procenu, plan usluge i pružite zaštitu maloletnom migrantu bez pratnje. Još jedna otežavajuća okolnost je što nemate gotovo nikakvu informaciju o okruženju iz kojeg dolazi korisnik, imate kulturološku nepoznanicu i jezičku barijeru“.Medijska radionica migracije 4

Ipak, kako je zaključila direktorka Vasić, dobra povezanost institucija, dobra komunikacija i podrška, omogućila je da Centar za socijalni rad Pirot uprkos svim preprekama ispuni i ispunjava svoju misiju.

Nakon medijskih radionica u Novom Sadu i Nišu uslediće i medijska radionica u Beogradu za predstavnike medija iz Beograda krajem juna.

Autor: http://euinfo.rs/podrska-eu-upravljanju-migracijama/dvodnevna-radionica-za-predstavnike-medija-u-nisu/

Povezani članci

  • James Hill: Pojavom AI potonuli smo u more slika i informacija

    Mislim da generalno problem sa kojim se svi suočavamo je kako se odupreti ovakvom iskušenju koje donosi veštačka inteligencija, rekao je James Hill, novinar i fotograf magazina New York Times. On je u intervjuu za MIC rekao da i sam lično teško shvata kako to da se toliki broj fotografa ne može odupreti iskušenju da posegnu za ovakvim alatima manipulacije.

  • Šta je presudilo na izborima u Nišu?

    Posle lokalnih izbora u Srbiji, sve je uglavnom isto. Ali ne i za Nišlije. Kako to da je opozicija najveći uspeh postigla u tom gradu? Koji su faktori na to uticali?

  • Majstori iz Srbije - Ima li još ko da ode?

    Od 01. juna Nemačka zapošljava iz zemalja Zapadnog Balkana i do 50.000 radnika godišnje - duplo više nego do sada. Istražujemo da li će neki majstor ostati i u Srbiji?

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim