Uskoro foto kolonija "Foto Istok - Foto Zapad"

oktobar 06 2021

Foto kolonija u kojoj su učesnici migranti iz zemalja Bliskog Istoka zajedno sa studentima novinarstva iz Niša uskoro počinje sa radom. Ovo je projekat Medijskog istraživačkog centra pod nazivom "Foto Istok - Foto Zapad".

Rame uz rame, mladi ljudi iz zemalja Bliskog Istoka i studenti sa Departmana za novinarstvo i komunikologiju fotografisaće skupa Niš i istorijske i turističke lokalitete u okolini grada ukupno 5 dana. Uz zanimljiv rad kroz fotografiju sa niškim fotografima i kroz druženje, učesnici foto kolonije imaće priliku da nauče mnogo o vizuelnom izražavanju, ali isto tako i o kulturološkim i verskim sličnostima i različitostima. 

"Želeli smo da uključimo izbeglice da se zajedno sa studentima koji studiraju u Nišu druže, upoznaju međusobno, puno nauče jedni o drugima i puno nauče o fotografiji. Fotografiju svi vole, svi svakodnevno slikaju svojim telefonima nešto, i to je važan segment i za medije, odnosno studente novinarstva, i za zagovaranje, odnosno izbeglice. Ta kulturološka razmena je takođe izuzetno važna", kaže jedan od najpoznatijih niških fotografa koji radi za nekoliko foto agencija, Saša Đorđević. 

Foto istok zapad 1

Prijavljivanje budućih polaznika u prihvatnom centru Preševo

"Obišli smo prihvatni centar u Preševu, trenutno samo on na jugu radi, i odatle imamo već prijavljene polaznike foto kolonije. U toku je prijavljivanje studenata sa Derpartmana za novinarstvo i komunikologiju i ono traje do 12. oktobra. Nakon toga, formiramo grupu i počinjemo sa druženjem i slikanjem", dodaje on. 

Osam izbeglica iz Avganistana, Sirije, Turske i Pakistana i osam studenata biće učesnici foto kolonije koji će tokom ovih nekoliko dana provoditi vreme zajedno, i obilaziti zanilmljive lokacije u Nišu i okolini. Nakon 5 dana rada, poslednjeg dana biće održana foto izložba "Foto Istok - Foto Zapad" sa fotografijama svih učesnika. 

Foto koloniju predvode Saša Đorđević i Jelena Đukić Pejić, a pridružiće se i drugi niški medijski fotografi. Projekat Medijskog istraživačkog centra poržali su organizacija IOM - International Organization for Migration i KIRS. Vrlo značajan doprinos u vidu logistike MICu daje Turistička organizacija Niša i grad Niš.

Kako studenti mogu da se prijave?

Na vrlo jednostavan način, studenti za učešće u foto koloniji mogu da se prijave putem maila Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.. Na ovaj mail treba da se pošalje: ime i prezime, godina rođenja, godina studija, kontakt telefon i kontakt mail i uz to priložiti fotografiju po izboru na temu portret

MIC

Projekat „Foto istok – Foto zapad“ realizuje Medijski istraživački centar u sklopu projekta  „Regionalna podrška upravljanju migracijama uz zaštitu prava migranata na Zapadnom Balkanu i Turskoj“, faza 2, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u okviru javnog poziva za podnošenje predloga projekata za dodelu bespovratnih sredstava (Drugi krug) IPAII-2021-1, uz finansijsku podršku Evropske unije. Sadržaj je isključiva odgovornost Medijskog istraživačkog centra i ne odražava stavove Evropske unije i Međunarodne organizacije za migracije.

Povezani članci

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim