Komesarijat: Kroz Srbiju prošlo više od 900.000 migranata

decembar 17 2016

Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije saopštio je povodom sutrašnjeg Dana migranata, 18. decembra, da je u Srbiji više od 5.500 migranata smešteno u prihvatnim centrima, a da je od početka migrantske krize kroz zemlju prošlo više od 900.000 migranata.

Komesarijat je danas izrazio zabrinutost zato što se "ne nazire kraj" migrantskoj krizi, migrantska ruta je samo uslovno zatvorena, a kako su naveli, čini se da je Evropa dalje od jedinstvenog odgovora nego na početku ove krize.

"Srbija ulaže maksimalne napore da zbrine migrante dok borave na njenoj teritoriji, istovremeno vodeći računa o bezbednosti i interesima svojih građana", piše u saopštenju.

Navodi se da iduću godinu Srbija dočekuje "sa velikom zabrinutošću" jer obezbeđena sredstva nisu dovoljna za pokrivanje elementarnih potreba migranata.

danmigranata 2

"Nadamo se da će međunarodna zajednica razumeti i podržati Srbiju u naporima da migrantima pruži sve što im pripada u skladu sa međunarodnim standardima", naveo je Komesarijat, koji je podsetio i da migranti koji borave u zemlji ne žele ovde i da ostanu što dodatno otežava situaciju.

Prema njihovoj oceni, Srbija je pokazala visok stepen odgovornosti i humanosti od početka migrantske krize, jer je sve migrante koji su prošli preko njene teritorije urgentno zbrinula i brine o onima koji ovde trenutno borave.

Šef Predstavništva Visokog komesarijata UN za izbeglice Hans Fridrih Šoder rekao je, u obraćanju povodom Međunarodnog dana migranata, da je uobičajeno da zimi dođe do smanjenja broja izbeglica, te da je teško da se predvidi šta će se desiti na proleće. To svakako zavisi i od zemalja iz kojih izbeglice odlaze, kaže Šoder, ali i od zemalja u njihovom susedstvu i njhovih mogućnosti da im pomognu.

Ono što ga, međutim, trenutno brine jesu ljudi koji nisu smešteni u centre za tražioce azila, te se iz njegove organizacije trude da ih ohrabre da i oni odu u centre u kojima će im biti obezbeđeni smeštaj i adekvatna briga. Još jedan od problema, kaže Šoder, jeste činjenica da su mnoge izbeglice prisiljene da se oslanjaju na krijumčare, što ih može dovesti u opasnost.

Međunarodni dan migranata obeležava se 18. decembra, odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija od 4. decembra 2000, kao posledica velikog i rastućeg broja migranata u svetu.

Foto Saša Djordjević

Povezani članci

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim