Druženjem prvi započeli novu školsku godinu Foto: S. Djordjević

Druženjem prvi započeli novu školsku godinu

avgust 27 2018

Predstojeći početak nove školske godine u Osnovnoj školi "Ljupče Španac" u Beloj Palanci, koja je u prethodnoj školskoj godini primila više od dvadesetoro dece migranata, obeležen je prijateljskom košarkaškom utakmicom i druženjem dece migranata i lokalnog stanovništva.

U sportsko-volonterskoj akciji učestvovali su migranti iz Prihvatnog centra u Divljani, osoblje belopalančake škole, predstavnici lokalnih udruženja "Romano Drom", "Zeleni vrh", "Miris zavičaja" i "Te Deum", predstavnici Komesarijata za izbeglice i migracije i opštine Bela Palanka, i nekoliko medjunarodnih agencija koje od samog početka pružaju podršku  migrantima i lokalnim samoupravama u Srbiji. 

Bela Palanka Skola migrants 1

Menadžer Projekta podrške Evropske unije upravljanju migracijama Verica Rečević je kazala da je akcijom obeleženo zajedništvo i stečena prijateljstva dece koja su zajedno išla u školu i družila se bez obzira na različitosti.

Bela Palanka Skola migrants 3

Ona je podsetila da je Bela Palanka  jedna od opština koja je pružila veliku podršku resornim ministarstvima i Komesarijatu za izbeglice Reublike Srbije  u prihvatu u migranata.

Zamenik predsednika opštine Bela Palanka Miroslav Marinković je istakao da je sportsko-volonterskom predstavljena uspešna saradnja izmedju opštine Bela Palanka, UNDP-a i svih ostalih organizacija, donatora koji su uključeni u sistem podrške gradovima u kojima privremeno boravi migrantska populacija u Srbiji. 

Bela Palanka Skola migrants 2

Marinković je rekao da se nada nastavku uspešne saradnje i u narednom periodu. 

Kroz Program podrške Evropske unije Republici Srbiji u upravljanju migracijama opštinama koje su primile migrante, Javno komunalno preduzeće "Komnis" u Beloj Palanci danas je je dobilo novo vozilo – kamion smećar i opremu za upravljanje otpadom. 

Bela Palanka Skola migrants 5

Današnji dogadjaj u Beloj Palanci  finansiran je sredstvima programa Podrške EU, a realizovao ga je UNDP u partnerstvu sa WHO, IOM i UNOPS u saradnji sa nacionalnim i lokalnim partnerima.

Piše: B.Ljubisavljević

Foto: Saša Đorđević

Povezani članci

  • „Sve više mladih u Sribiji kreira svoje poslovne ideje“

    Inovativni uređaj za reciklažu čijim korišćenjem građani ostvaruju mogućnost popusta u lancima trgovine, ideja je učenika Ekonomske škole u Nišu. Svojom biznis idejom spojajaju brigu prema čistoj okolini sa odgovornim poslovanjem i većim brojem zadovljnih kupaca.

  • "Obrazovanje dece je timski rad"

    Samim tim što je nastavnica engleskog jezika, to joj pruža mogućnost da svoje časove oplemeni drugim sadržajima, pa ipak, znatno važnim angažovanjem vidi vannastavne aktivnosti. Ove jeseni njena učenica se plasirala direktno u svetsko finale HIPPO Olimpijade i osvojila visoko 17. mesto od ukupno 223 plasiranih đaka iz celog sveta. 

  • "Mladi ljudi oplemenjuju i treba im dati input da bi vratili duplo"

    Godinama unazad se o uspesima njenih đaka govori i van granica Srbije. Njen nastavni predmet je geografija, pa ipak, ova profesorka mlade uči životu, i da su znanje i predan rad najvažniji. U svojoj školi vodi preduzetničku sekciju, pa u mladim gimnazijalcima budi i preduzetnički duh. 

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim