Održana prva radionica za migrante kroz projekat “Podeli svoju priču” Foto: S. Djordjević

Održana prva radionica za migrante kroz projekat “Podeli svoju priču”

septembar 24 2018

Za migrante smeštene u prihvatnom centru u Vranju započele su radionice na temu kako napraviti medijske sadržaje u cilju podizanja svesti o problemima izbeglica u Srbiji.

Kako napraviti dobru fotografiju, zašto je ona važan segment zagovaranja, kako fotografijom privući pažnju javnosti, izbeglicama u Vranju objasnili su novinari i fotografi Medijskog istraživačkog centra Jelena Đukić Pejić i Saša Đorđević. Ovo je prva u nizu radionica kao deo projekta MICa “Podeli svoju priču” koji finansira Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije i Švajcarski državni skretarijat za migracije u okviru programa Podrška sistemu upravljanja migracijama u Srbiji.

migranti podelisvojupricu vranje 35

Oko 20 izbeglica ovog Centra razgovaralo je sa novinarima MICa o temama i pitanjima koje bi bile od značaja javnosti, a o kojima se malo zna u Srbiji. Fotografija kao način izražavanja i obavezan deo svih medijskih sadržaja pokrenula je veliko interesovanje, mnoštvo pitanja i diskusiju o potrebi migranata da skrenu pažnju javnosti na sebe kako bi situaciju sa kojom se suočavaju u tranzitnoj zemlji lakše prikazali.

Tokom projekta “Podeli svoju priču”, MIC će u narednom periodu obići sve prestale prihvatne centre na jugu Srbije i organizovati veći broj edukativnih i kreativnih radionica iz oblasti fotografije, videa i digitalne pismenosti. Učesnici prve radionice istakli su da im svaka dodatna pažnja puno znači jer mnogi od njih žive već dugo u prihvatnim centrima u Srbiji.

migranti podelisvojupricu vranje 05

“Ja sam bio grafički dizajner u svojoj zemlji i ova radionica mi je još jedna prilika da zaboravim postulate u svom poslu. Dizajn i fotografija se nadopunjuju, i shvatio sam da baš želim da se više bavim i fotografijom”, objašnjava mladić iz Irana koji boravi u ovom centru.

migranti podelisvojupricu vranje 31

Jedan od ciljeva projekta MICa “Podeli svoju priču” je da tokom radionica izbeglice, posebno mladi, steknu veštine koje će im olakšati da se snađu u društvu i da na kvalitetniji način provode vreme kroz fotografiju ili pisanje.

Fotografije nastale tokom ove radionice možete pogledati u galejiji ispod teksta.

Tekst: Jelena Đukić Pejić

Foto: Učesnici radionice

disclaimer KIRS 2018

Povezani članci

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim