Radionice o važnosti poznavanja vizuelnih medija u Vranju

oktobar 21 2018

Zbog velikog interesovanja za fotografiju i druge medijske sadržaje, Medijski istraživački centar održao je još jednu radionicu migrantima smeštenim u Centru za izbeglice u Vranju u okviru projekta "Podeli svoju priču".  Ovom prilikom, migranti su vežbali i javni nastup i kako se daju izjave za medije.

Dan u izbegličkom centru traje predugo, stvari se slabo ili nikada ne menjaju. Tako kažu izbeglice smeštene u Centrima po Srbiji u čekanju na trenutak kada će biti u mogućnosti da nešto promene. To je bio jedan od razloga da novinari i fotoreporteri Medijskog istraživačkog centra održe još jednu radionicu u Vranju gde su tokom predhodnih dolazaka otkrili nekoliko vrlo talentovanih "fotografa".  

migranti poselisvojupricu vranje marija 11

Međutim, novina ovog puta bila je i vežbanje davanja izjava medijima i vežba za javni nastup, a za tu priliku, u Vranje je sa MICom došla novinska agencija Beta koja je o tome napravila medijski prilog.

migranti poselisvojupricu vranje marija 02

Dok su se jedni oprobali pred kamerama, drugi su bili iza objektiva. Neki od prisutnih upravo su na radionicama Medijskog istraživačkog centra otkrili da su talentovani za jednu od ovih stvari. 

migranti poselisvojupricu vranje marija 06

"Ja sam mnogo toga novog naučila, i sad shvatam koliko je vaš posao važan. Takođe razumem jačinu i moć medija, i zbog toga sam veoma zahvalna na novom iskustvu i novom stečenom znanju. Mi smo svi prekinuli svoje obrazovanje, ja sam bila student akušerstva u svojoj zemlji i na žalost ne mogu da nastavim da se obrazujem. Posebno zbog toga nam znači svako novo znanje koje može da se iskoristi za naše dobro", rekla nam je devojka iz Avganistana koja u Srbiji boravi već godinu i po dana. 

migranti poselisvojupricu vranje marija 08

Projekat MICa "Podeli svoju priču" kroz različite radionice pomaže migrantima da usvoje novinarske veštine kako bi putem fotografije i javnog nastupa mogli da zagovaraju za sebe. Projekat je podržao Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije i Švajcarski državni sekretarijar za migracije u okviru programa Podrška sistemu upravljanja migracijama u Srbiji. 

Tekst: Jelena Đukić Pejić

Foto: Učesnici radionice

disclaimer KIRS 2018

Povezani članci

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim