Forum "Žene istoka i zapada"

februar 15 2019

Koliko su velike razlike između žena istoka i zapada, da li su nepremostive i ima li među njima i nekih sličnosti, tema je kulturološkog foruma „Žene istoka i zapada“ održanog u Vranju. O ovome su govorile migrantkinje iz centara u Bujanovcu i Vranju i Vranjanke.

Forum je organizovan u sklopu aktivnosti socijalne kohezije koju sprovodi Međunarodna organizacija za migracije, pod okriljem podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji.

IOM Vranje tribina 01

Predstavnice žena iz prihvatnog centra za izbeglice i migrante opisale su način života u Avganistanu i Iranu kao život u "mačo društvu" u kome se za sve pitaju muškarci, kao i da je to čemu teže "sloboda u kojoj žene žive u zapadnoevroskim zemljama".

U isto vreme, prilikom opisa najvećih problema s kojima se svakodnevno suočavaju, predstavnice ženskih udruženja iz Vranja su navele da ni Srbija nije mnogo daleko od "mačo društva", budući da žene slobodu tehnički imaju ali da su u velikoj meri ograničene finansijski jer su često za iste poslove manje plaćene od muških kolega.

IOM Vranje tribina 21

Predstavnica Međunarodne organizacije za migracije (IOM), koja je organizator tribine, Radmila Borozan je rekla da je tribina i prilika da se žene smeštene u prihvatnim centrima za izbeglice u Vranju i Bujanovcu upoznaju i druže sa ženama iz tih gradova.

IOM Vranje tribina 23

Prema njenim rečima, žene iz Avganistana i Irana su danas pred mnogo većim izazovima nego žene u Srbiji što ih je i navelo da budu mnogo hrabrije i odlučnije nego što su to žene u Srbiji.

Tokom foruma “Žene istoka i zapada” premijerno je prikazan i istoimeni film u produkciji Medijskog istraživačkog centra i agencije Tačka press.

Povezani članci

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim