Kad je Stočna pijaca “Krematorijum” i deponija, ulica je mjesto gdje se prodaje stoka.

novembar 29 2017

Uslovi za život mještana Gornjeg Taluma iz mjeseca u mjesec sve su teži, a pomoći, bar za sada, nema sa bilo koje strane. Posebno ne od strane Opštine Berane koja bi trebala da bude prva u rješavanju njihovih komunalnih problema. Kako kažu neki od stanovnika tog naselja, umjesto da im rješava probleme, lokalna uprava dodatno pogoršava komunalne uslove za život građana naselja udaljenog 500 metara od zgrade Opštine Berane.

Naime, kako je u subotu, 25. novembra, Esponi saopštilo više stanovnika Taluma, „ovaj prizor za horor filmove nam priređuju odgovorni u Opštini, Komunalnoj policiji, inspekcijama“, koji su, kako su kazali, doveli do toga da ograđeni prostor Stočne pijace postane smetlište otpada, a da se na saobraćajnici odvija prodaja stoke.

„Ovo je već četvrti put da vas pozivamo i da se ovim apelom obratimo javnosti da nam pomogne, jer je ovdje nepodnošljivo živjeti. Zvaničnim putem i nezvanično, obraćali smo se svima u lokalnoj upravi, od Predsjednika opštine do posljednjeg službenika u lokalnoj upravi da nam pomognu, da konačno riješe problem Stočne pijace koja, završena ili ne, pravi nam ogromne probleme. Vi ste svjedoci, vidite to odavde, iz godine u godinu, umjesto da se problemi rješavaju, ili bar počnu rješavati, oni su sve veći i teži. Brdo komunalnog otpada, koji postaje nasip pored Lima, sve je veće. Bare na platou Pijace, koje su nastale od atmosferskih padavina ili iz kanalizacije, šire nesnosan zadah, posebno u ljetnjem periodu. Više se ni stoka ne prodaje na ovom ograđenom smetlištu koje bi trebalo da predstavlja Pijacu, već izvan žice, na saobraćajnici koja prolazi kroz naeselje, koja je, inače, da zlo bude veće, uništena izvođenjem radova. Sve se to dešava na 10-tak metara od kuća, u centru naselja udaljenog 500 metara od Opštine, ali niko ne reaguje. Ostaje još samo da se mi organizujemo, da postavimo kamione i automobile i zapriječimo neku od gradskih saobraćajnica kako bi se nadležni, nakon dugogodišnjeg spavanja, sjetili da postojimo i počeli da rješavaju probleme. Ili, možda, ovakvim radom žele da nas kazne za nešto, a mi ne znamo za razlog te kazne“, kazalo je desetak mještana Taluma dok smo posmatrali prizor za mosta poznatog kao „talumski“. 

A, prizor iz “horor filmova”, kako su ga nazvali stanovnici Taluma, predstavlja  nagomilani otpad, razbacane kosti i iznutrice koje, kako su kazali mještani Taluma, svakodnevno, a ne samo pazarnim danom, „krase“ prostor Stočne pijace. Kad se tome doda i zadah paljevine životinjskog mesa i otpada, koji se nerijetko širi iz postavljenog kontejnera, onda se može steći utisak kako žive mještani u blizini čijih se kuća ograđena ledina koja, valjda, predstavlja pijacu i “prizor iz horor filmova” i nalazi.

Samo ograđena, jer od bilo kakvih drugih sadržaja neophodnih za postojanje objekta sa takvom namjenom nema ništa, više liči na „Krematorijum“ za leševe životinja, nego za uređen prostor za trgovinu stoke, kažu neki od okupljenih mještana, podsjećajući nas da smo tako, prije pola godine, “krstili” beransku Stočni pijacu.

Nažalost, jesmo! I uprkos tadašnjim obećanjima nadležnih, danas je situacija gora nego prije pola godine. A tada je bila bolja nego prije godinu i po, kada je prizor bio bolji nego prije dvije godine…

Zato mještani Gornjeg Taluma ne smatraju, istina i ne mogu smatrati, da žive pored Stočne pijace, koja se nalazi na desetak metara udaljenosti od prvih kuća, već su, kako naglašavaju, osuđenici koji moraju da trpe izlive nekulture, nasilja i primitivizma pojedinaca, ali i nezainteresovanosti nadležnih da riješe njihov životni problem.

Podsjećaju da su pomenuti problemi svakodnevni, bez obzira na godišnje doba, što se, kako kažu, “lijepo vidi” i krajem novembra, ali da posebo eskaliraju u vrelim ljetnjim danima. Prošlog ljeta, kažu, od zadaha nijesu mogli da izađu u svoja dvorišta, pa, čak, ni da otvore prozor.

“Sada je situacija još teža. Pored razbacanog otpada po ograđenom prostoru sa kojeg se širi nesnosan zadah paljenog mesa i smetlišta, stoka se prodaje na ulici, nerijetko vezana za ograde domaćinstava koja se nalaze uz ulicu koja je uništena. Više ne znamo šta da radimo! Izgleda, da neko želi da nas natjera da povučemo neke radikalne mjere, poput blokiranja saobraćajnice ili da subotom blokiramo prilaz ulicama kroz naše naselje kako bi zaštitili sebe i naša domaćinstva od mogućih pojava zaraznih bolesti”, zaključili su mještani Taluma.

U Pijacu “završenu” 2015-te godine planirano novo ulaganje od 200.000 eura?!

Problem mještana Taluma sa Stočnom pijacom dug je više od decenije. Kako je ranijim planskim dokumentima bilo predviđeno, ona je trebalo da se izmješta na drugu lokaciju, ali je skupštinskom odlukom taj dokument stavljen van snage.

Aktuelna lokalna uprava je 2015. godine ogradila plato pijace i, kako je tada navedeno u zvaničnom saopštenju, “završena je izgradnju Stočne pijace”. Rečeno je tada, da su radovi koštali 100.000 eura.

Samo godinu dana kasnije, najavljeno je dodatno ulaganje u visini od 20.000 eura i, kako je naglašeno, “okončanje radova na ovom važnom infrastrukturnom projektu”.

No, izgleda da su “sva do tada uložena sredstva bila mala”, jer se i godinu dana kasnije, u Predlogu Budžeta opštine Berane, našla stavka od 200.000 eura koja je predviđena za ulaganje u izgradnju valjda “jednom već završene” Stočne pijace!

Stojanović: Pijaca će biti završena za dva mjeseca

Lokalna uprava razumije nezadovoljstvo mještana Taluma i moli ih za strpljenje, jer će njihov problem biti riješen za dva mjeseca, saopštio je za Esponu Darko Stojanović - menadžer Opštine. On je kazao da je lokalna uprava ušla u proces izgradnje Stočne pijace sa svim neophodnim objektima koje zahtijevaju standardi za takve objekte.

„Objekat Stočne pijace je površine veće od 3.500 metara kvadratnih i na njoj će biti smješten objekat portirnice sa Veterinarskom inspekcijom, nadstrešice za vagu, rampe za utovar i istovar životinja sa boksovima i stajalištima za životinje, kavezi za sitne životinje i živinu, kao i prostori za pješačku i kolsku komunikaciju u okviru pijace. Planirana je i izgradnja parking prostora sa 45 mjesta. Nakon što smo završili i predali projektnu dokumentaciju, Direkcija javnih radova je na tenderu izabrala izvođača radova, podgoričko preduzeće „Civil engineer“. Ugovorena vrijednost radova je 233.602 eura, a rok za izvođenje radova dva mjeseca od dana uvođenja u posao. Kako je precizirano, izvođač radova je od strane nadzornog organa i u prisustvu  investitora, treba da bude uveden u posao 14. novembra. Iz tog razloga, a shvatajući probleme mještana Taluma, molim ih da imaju još malo razumijevanja i ponavljam da će oni, ali i čitavo Berane, za dva mjeseca imati riješen problem i jedan savremen infratrukturni objekat, kakav za svaku opštinu predstavlja Stočna pijaca“, zaključio je Stojanović.

Piše: Saša Radunović

OTV Berane - aSpona

TEMPLEJT na srpskom800

Anketa

Sve više medicinara odlazi iz Srbije. Kakav je Vaš stav o tome?

  • Brinem jer najbolji odlaze i ne znam ko ostaje da nas leci
  • Nema razloga za brigu, to su normalne migracije
  • Ne brinem, verujem državi da ce zaustaviti odliv mozgova

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim