Izložba slika i fotografija “Umetnošću protiv depresije” Foto: S. Djordjević

Izložba slika i fotografija “Umetnošću protiv depresije”

mart 12 2018

Izložba slika i fotografija pod nazivom “Umetnošću protiv depresije” Dine Abu Mayyaleh iz Jordana otvorena je u “Gradskom klubu 1846″ u Nišu i trajaće do 18. marta.

Naziv izložbe “Umetnošću protiv depresije” oslikava Dininu stalnu borbu protiv ovog stanja, koje je nastalo kao posledica trauma.

Dina je rođena u Nišu, ali kao vrlo mala odselila se sa porodicom u Jordan, odakle je njen otac. Tada se prvi put suočila sa kulturnim šokom – drugačijom kulturom, moralom, društvenim uređenjem, nepoznatim jezikom. S obzirom na to da se vidno razlikovala od drugih, plave kose i očiju, privlačila je pažnju koja se manifesovala u vidu neprihvatanja, napada i nasilnog ponašanja od strane muškaraca.

Jordan Srbija 1

                                                          Dina Abu Mayyaleh

“Mnogo sam imala problema zato što gde god da idem, neko me je jurio, neko me je pratio… Baš sam imala problema. Dvojica, trojica momaka su pokušavali da budu nasilni, pa je tad bila umešana i policija“, priseća se Dina.

Završivši dva fakulteta u Amanu, glavnom gradu Jordana, Dina odlučuje da pobegne od takvog života u svoj rodni grad. Međutim, nakon dolaska u Niš, prvi put se suočila sama sa sobom i tada počinje da se javlja depresija, praćena napadima anksioznosti. Dugo je tražila pomoć i svoj mir je konačno pronašla u procesu rada na sebi, kroz razgovor i umetnost – slikanje, fotografiju, muziku, film i pisanje.

Jordan Srbija 2

“Bavim se fotografijom godinu i po dana, a slikanjem ceo život. Moja majka je bila jako dobra slikarka i to mi je bila najveća inspiracija na svetu. Dobila sam prve boje u životu kad sam imala 12, 13 godina“, objašnjava Dina.

Kako bi usavršila svoj talenat, Dina Abu Mayyaleh je prošle godine upisala Fakultet za medije i komunikacije u Beogradu, smer Digitalne umetnosti i sada uveliko radi na stvaranju – što slika i fotografija, što pesama za novi album grupe “Bohemija”, čiji je član.

Piše: Milica Micić

Foto: Saša Đorđević

TEMPLEJT na srpskom800

Povezani članci

  • Šta je presudilo na izborima u Nišu?

    Posle lokalnih izbora u Srbiji, sve je uglavnom isto. Ali ne i za Nišlije. Kako to da je opozicija najveći uspeh postigla u tom gradu? Koji su faktori na to uticali?

  • Majstori iz Srbije - Ima li još ko da ode?

    Od 01. juna Nemačka zapošljava iz zemalja Zapadnog Balkana i do 50.000 radnika godišnje - duplo više nego do sada. Istražujemo da li će neki majstor ostati i u Srbiji?

  • Lokalni izbori u Nišu – nikad mirnija kampanja

    Za lokalne izbore u Nišu koji se održavaju 2. juna proglašeno je 11 izbornih lista. Većina se zove slično. Čak sedam njih u svom nazivu ima reč „Niš“, dve imenicu „snaga“, a jedna ima i reč „Rusija“ i reč „Niš“.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim