Građani na protestu zbog ustupanja niškog aerodroma državi Foto: S. Djordjević

Građani na protestu zbog ustupanja niškog aerodroma državi

mart 31 2018

Oko 2.000 gradjana  Niša protestovalo je danas u centru grada i ispred Gradske kuće zbog odluke Gradskog veća da aerodrom “Konstantin Veliki “ bude ustupljen republičkoj vlasti bez naknade.

Gradjani su zatražili da Skupština grada Niša ne prihvati odluku o ustupanju aerodroma koju je donelo Gradsko veće i da članovi ovog tela i gradonačelnik budu smenjeni.

protest aerodrom 04

Jedan od organizatora skupa, Miloš Bošković rekao je da razloge donošenja odluke o ustupanju niškog aerodroma republičkoj vlasti treba tražiti u tome što je beogradski aerodrome dat koncesionaru.

"Ugovorom o koncesiji odredjen je broj putnika koji smeju da lete sa niškog aerodrom. Predajom aerodroma u Nišu, oni hoće da budu sigurni da beogradski aerodrom neće biti ugrožen, da će imati dovoljan broj putnika", rekao je Bošković na protestnom skupu.

protest aerodrom 07

Bošković je kazao da država može, u slučaju da beogradskom aerodromu zafale putnici, da poveća takse u Nišu i da tako niški aerodrome ostane bez letova i putnika.

Nekadašnji premijer Srbije, narodni poslanik "Nove stranke" Zoran Živković rekao je novinarima da u ugovoru o koncesiji beogradskog aerodroma postoji stavka u kojoj piše da u Srbiji ne treba da se razvija ni jedan drugi aerodrom osim surčinskog i da se zbog toga radi "sve ovo".

protest aerodrom 09

"Nišlije su rasle uz ovaj aerodrom, ginule, obnovile ga zajedno sa Norvežanima 2003. godine i nema nikakvog razloga da ga Niš pokloni", rekao je Živković.

protest aerodrom 08

Bivši premijer je kazao da, ukoliko ukoliko je Vladi neophodan niški aerodrom iz nacionalnih interesa, onda treba da ga plati Nišlijama po tržišnoj ceni i da od tih sto miliona kolika je otprilike procena, Niš dobije procvat, da svi dobiju vodovod, kanalizaciju, gradski prevoz, bolju struju.

Protest koji je počeo u 17 časova, završen je skandiranjem "Ostavke ostavke" i "Čiji je aerodrom? Naš aerodrom" i uz papirnate avione kojima su demonstranti zasipali zgradu u kojoj se nalazi sedište niškog gradonačelnika.

protest aerodrom 10

Za sutra je zakazan novi protest, u isto vreme i sa istim zahtevima.

protest aerodrom 03

Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture najavilo je danas, nešto pre protesta, da će nastaviti da ulaže u opremu i razvoj niškog aerodroma "Konstantin Veliki" jer želi da taj aerodrom bude centar avio-saobraćaja čitavog regiona.

To ministarstvo je dodalo da bez dosadašnjih ulaganja ministarstva i Vlade Srbije, grad Niš ne bi imao takav aerodrom i broj putnika koji danas dolaze na "Konstatin Veliki".     

 Piše: B.Ljubisavljević

Foto: Saša Đorđević

TEMPLEJT na srpskom800

Povezani članci

  • Podcenili su nas svi, poručuju iz Gornjih Nedeljica

    Nakon dve pune godine, Rio Tinto je ponovo glavna tema u Srbiji. Zvanična podrška EU i nova podrška predsednika Srbije, uvela ih je u novu rundu. Naša reporterka razgovarala je sa meštanima Gornjih Nedeljica, ali i sa Rio Tintom.

  • Šta je presudilo na izborima u Nišu?

    Posle lokalnih izbora u Srbiji, sve je uglavnom isto. Ali ne i za Nišlije. Kako to da je opozicija najveći uspeh postigla u tom gradu? Koji su faktori na to uticali?

  • Lokalni izbori u Nišu – nikad mirnija kampanja

    Za lokalne izbore u Nišu koji se održavaju 2. juna proglašeno je 11 izbornih lista. Većina se zove slično. Čak sedam njih u svom nazivu ima reč „Niš“, dve imenicu „snaga“, a jedna ima i reč „Rusija“ i reč „Niš“.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim